Ünnepélyes keretek között adták át a felsőoktatási intézmények konzisztóriumi tagjainak megbízólevelét. A Semmelweis Egyetem konzisztóriumának szakminiszter által delegált tagja lesz dr. Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Nagy Zoltán, az Országos Idegtudományi Intézet főigazgatója és dr. Nobilis Márton Pál, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal korábbi elnöke.

Összesen 29 állami intézményben jönnek létre konzisztóriumok. Az öttagú testület tagja a rektor és a kancellár is, három tagot pedig az oktatásért felelős miniszter delegál az intézmény gazdasági-társadalmi környezete, az intézmény és a hallgatói önkormányzat javaslatára.

konz_kicsiDr. Palkovics László oktatási államtitkár a megbízólevelek átadásakor azt kérte az új testületek tagjaitól, hogy a felsőoktatási intézmények érdekében végezzék feladataikat. Az újonnan megalakuló testületek előzetes egyetértése szükséges az intézményfejlesztési tervek, az éves költségvetés, beszámoló, a vagyongazdálkodási terv elfogadásához. Az egyes kérdésekben a végső döntést továbbra is az egyetemi szenátusok hozzák meg, de akkor kerülhet eléjük egy-egy téma, ha az egyeztetés megtörtént.

A delegált tagok megbízatása öt évre szól, újraválaszthatók és társadalmi munkában végzik a tevékenységüket – jelezte Palkovics László, aki szerint a konzisztóriumok tevékenysége minőségi váltást hozhat a felsőoktatásban.

DP
Forrás: MTI, fotó: EMMI

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.