A Transzplantációs és Sebészeti Klinikán 263 szerv átültetését végezték el 2015-ben. A nyolc európai tagországot tömörítő Eurotransplant átültető centrumait összehasonlítva a klinika első helyen szerepel a nem élő donoros vesetranszplantációk és harmadik helyen a májtranszplantációk számát tekintve – derült ki az Eurotransplant összesítő friss adataiból.

RS23414_KA-20141009-IMG_7891-mathe-zoltan-scrA klinika az észak- és nyugat- magyarországi régió területén biztosít állandó ellátást a vesetranszplantáció tekintetében. Összesítve 167 veseültetést végeztek tavaly az intézetben, 11 esetben gyermekek kaptak szervet. A 147 nem élő donoros beavatkozással a Transzplantációs és Sebészeti Klinika a 77 európai vesetranszplantációs centrumot felsorakoztató Eurotransplant lista élére került.

A májtranszplantáció terén a klinika országos feladatot lát el, az átültetések száma jelentősen emelkedett a korábbi évekhez képest. Az Eurotransplant 49 májtranszplantációs centruma közül Budapesten végezték a harmadik legtöbb májátültetést, megelőzve ezzel számos nagy tapasztalattal rendelkező régi európai centrumot. A 89 májátültetésből hat esetben gyermekeken került sor az életmentő beavatkozásra.

A siker a német mintájú munkaszervezésnek, a kitűnő csapatmunkának és a kollégák rendkívüli erőfeszítésének köszönhető – mondja a klinika igazgatója. Dr. Máthé Zoltán szerint a transzplantáció igazi csapatmunka, egy-egy szervátültetéshez legalább 30 szakember összehangolt munkája szükséges.

Magyarország 2013-ban lett az Eurotransplant teljes jogú tagja, így külföldről is kaphatnak szerveket a hazai betegek. Ennek elsősorban a sürgős esetekben illetve a gyermekeknél van kiemelt jelentősége. A tagság egyúttal azt is jelenti, hogy idehaza is a nemzetközi standardokat kell alkalmazni. Dr. Máthé Zoltán hangsúlyozta, hogy a klinika transzplantációs és sebészeti tevékenysége október óta ISO 9001 minőségbiztosítási rendszer által akkreditált, így megfelel legmodernebb minőségbiztosítási feltételeknek is.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.