A véralvadás korszerű vizsgálatát, így célzottabb vérzéscsillapítást tesz lehetővé, de bizonyos esetekben a vérátömlesztést is kiválthatja az a készülék, amelyet a TEST-VÉR Egészségpénztár adományozott az I. Sz. Sebészeti Klinikának. Dr. Harsányi László, a klinika igazgatója az átadáson úgy fogalmazott, a klinika és az egészségpénztár célja egyaránt a lehető legkorszerűbb ellátás biztosítása.

RS38999_KA-20151110-IMG_8623-scrDr. Harsányi László elmondta, ma a sebészetben az egyik fő célkitűzés, hogy lehetőleg minél vérkímélőbben operáljanak. Ennek nagy előnye van például az onkológiai eredmények szempontjából: egyértelműen igazolódott, hogy azoknál a betegeknél, akik nem szorulnak vérátömlesztésre vagy vérkészítményre, a daganatos betegségből való gyógyulás esélye nagyobb, a daganat kiújulásának az esélye pedig kisebb – fogalmazott. A klinikának most átadott ROTEM készülék ezt a célt segíti, emellett az oktatásban és a kutatásban is használják majd.

A TEST-VÉR Egészségpénztár elnöke, dr. Ruttkay M. Géza elmondta, céljuk, hogy minél több ember gyógyulását segíthesse ez a készülék, tehát nemcsak az egészségpénztár tagjai, de minden rászoruló beteg számára elérhető lesz a megállapodás alapján.

RS39006_KA-20151110-IMG_8613-scrKorábban ilyen véralvadás-diagnosztikai eszközt csak a transzplantációs sebészetben használtak, de a sürgősségi ellátástól kezdve a nőgyógyászati műtétekig nagyon sok területen alkalmazható – fogalmazott Burányi Zoltán, a készüléket forgalmazó cég képviselője.  Hangsúlyozta, az I. Sz. Sebészeti Klinika történelmileg és jelenleg is az oktatás és a kutatás egyik zászlóshajója, a műszer átadását pedig a klinika segítőkészségének és rugalmasságának köszönhetően rekordgyorsasággal tudták megszervezni.

Pogrányi Péter

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.