A Szöuli Nemzeti Egyetem Orvostudományi Karának delegációja tett látogatást a Semmelweis Egyetemen október 16-án, melynek keretében megállapodást írtak alá a felek a két intézmény általános orvostudományi kara közötti oktatói és hallgatói cseréről.

RS37352_KA-20151016-IMG_2955-scrA dél-koreai egyetem képviseletében a megbeszélésen dr. Daehee Kang, az Orvostudományi Kar dékánja, dr. Seungyong Jeong oktatási dékánhelyettes és dr. Seungyong Seong tanulmányi ügyekért felelős dékánhelyettes vettek részt. A Semmelweis Egyetem részéről a delegációt dr. Szél Ágoston rektor, dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes, dr. Hunyady László az Általános Orvostudományi Kar dékánja, dr. Pop Marcel nemzetközi kapcsolatok igazgató, valamint dr. Vadlövő Judit a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának ügyvivő szakértője fogadták.

A látogatás során mind a magyar, mind a koreai fél bemutatta oktatási rendszerét, azon belül általános orvosképzési struktúráját. Dr. Pop Marcel igazgató a Semmelweis Egyetem bemutatása során felvázolta az egyetem koreai kapcsolatait is. Dr. Szél Ágoston rektor kiemelte, hogy fontosnak tartja azokat az értékeket, amelyek a dél-koreai egyetem alapelvei is egyben: az etika, az integritás, a tehetség és az együttműködés.

RS37357_KA-20151016-IMG_2941-scrA dél-koreai fél érdeklődött az Erasmus+ program iránt, valamint a PhD-képzésben is komoly lehetőségeket látnak. Dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes a kreatív orvosi technológiák és az ehhez kapcsolódó iparág magyarországi helyzetét mutatta be. A dél-koreai egyetem dékánhelyettese, Seungyong Seong elmondta: a Szöuli Nemzeti Egyetem a legkorszerűbb technológiai felszereltséggel rendelkezik, ezen belül a biotechnológiai fejlesztések tekintetében megnőtt a mozgásterük.

RS37345_KA-20151016-IMG_2993-scrA megbeszélésen aláírták a két egyetem általános orvostudományi karai közötti megállapodást, amely alapját képezi a tervezett együttműködésnek. A találkozón elhangzottak értelmében kölcsönös hallgatói és oktatói mobilitási program elindításával, kutatási együttműködéssel kívánják a felek megvalósítani az együttműködést.  A látogatás programjának részeként az aláírást követően dr. Hunyady László dékán irodájában folytatódott a megbeszélés, dr. Enyedi Péter, az Élettani Intézet tanárának részvételével aki régebbre visszanyúló kapcsolatokkal is rendelkezik a Szöuli Nemzeti Egyetemen.

Dr. Daehee Kang dékán többször utalt arra, hogy a magyar kormányzati szándék teljes mértékben támogatja a kapcsolatok erősítését Dél-Korea és Magyarország, valamint a Semmelweis Egyetem között. A felek megbeszélést folytattak az Erasmus+ programból adódó közös finanszírozási lehetőségekről, a koreai intézmények akkreditációjának elősegítéséről, valamint a már meglévő kutatási területeken, így  az immunológia, a rákkutatás és az ideggyógyászat terén való tudományos együttműködésről.

RS37335_KA-20151016-IMG_3049-scrMindkét fél egyetértett a hallgatói mellett egy közös oktatói csereprogram megvalósításával is, majd dr. Hunyady László dékán javasolta, hogy – az aláírt együttműködési megállapodás első lépéseként – két orvostanhallgató, két PhD-hallgató és két egyetemi oktató vegyen részt a tervezett csereprogramban, várhatóan az Erasmus+ program keretében és annak támogatásával.

A két fél megállapodott abban, hogy elküldik egymásnak az általános orvosképzés tantervét, valamint a PhD-program részletes leírását és egy tájékoztatót az Erasmus+ programról.

Összességében elmondható, hogy a látogatás során folytatott megbeszélések nagyon produktívak és hatékonyak voltak, a koreai partnerrel tervezett együttműködés jelentős potenciált jelent az oktatásban és kutatásban egyaránt.

Dr. Vadlövő Judit, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.