RS36139_TZ_20150924_022-scrA terhességi magas vérnyomással kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket vitatták meg az International Society for the Study of Hypertension in Pregnancy (ISSHP) Budapesten tartott európai kongresszusán, melynek szervezője az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika volt. A megnyitón dr. Szél Ágoston rektor köszöntötte a résztvevőket. A rektor szólt arról, hogy a konferencia hasonlóképpen nemzetközi szellemiségű, mint a Semmelweis Egyetem, ahova a világ több mint hetven országából érkeznek hallgatók. Kitért annak jelentőségére is, hogy a szülészeti témájú konferenciát Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulóján, a Semmelweis-emlékévben rendezték meg.

RS36153_TZ_20150924_106-scrDr. Mark Brown, az ISSHP elnöke a megnyitón elmondta: a terhességi magas vérnyomás világszerte komoly problémát jelent, legveszélyesebb formájában, a praeeclampsiában naponta 120 nő és 1300 újszülött hal meg, elsősorban a fejlődő országokban. Az idén negyven éves nemzetközi szervezet a közelmúltban többlépéses stratégiát dolgozott ki a terhességi magas vérnyomással kapcsolatos kihívások kezelésére. Ezek közé tartozik a diagnózissal összefüggő kritériumok egységesítése, valamint az alapkutatás és a klinikai gyakorlat közötti együttműködés elősegítése, az új kutatási eredmények széles körben való terjesztése és a figyelemfelhívás.

RS36151_TZ_20150924_094-scrDr. Rigó János, a kongresszus elnöke, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója megnyitó beszédében szintén megemlékezett Semmelweis Ignácról, mint az „anyák megmentőjéről”. Kiemelte, hogy a tudományos kongresszust először rendezik meg Kelet-Európában, és nagy megtiszteltetés, hogy ­– kezdeményezése nyomán – a régióban Budapestre esett a szervezet választása. Mindez azt is mutatja, hogy az ISSHP be kívánja vonni munkájába a kelet-európai országokat is. A négynapos konferencián 31 ország több mint 200 szakembere vett részt, a szülészek mellett nefrológusok, genetikusok, endokrinológusok és más társszakmák képviselői is a résztvevők között voltak. Mintegy száz előadás hangzott el a program során, mely ötvözte az alapkutatást a klinikai gyakorlattal. Az európai kongresszus túlmutatott a kontinensen, hangsúlyozta dr. Rigó János, hozzátéve, hogy csaknem valamennyi földrészről jöttek szakemberek.

RS36155_TZ_20150924_114-scrA kongresszuson a téma legelismertebb szakemberei mutatták be eredményeiket, valamint a legújabb és legígéretesebb kutatásokat, melyek hatással lehetnek a diagnózis felállítására, a kezelésre és a magas vérnyomással küzdő várandósok életminőségére. Szó volt egyebek mellett a terhességi magas vérnyomás genetikai és immunológiai hátteréről, előrejelzéséről, a megelőzés lehetőségeiről, a kezelésről és a kései következményekről is.

RS36159_TZ_20150924_132-scrTerhességi magas vérnyomásról – mely a várandósok átlagosan 10 százalékát érinti – akkor beszélünk, ha két különböző alkalommal mért vérnyomás 140/90 Hgmm vagy annál magasabb és ez a mért érték a terhesség betöltött 20. hete után jelentkezik.  A kezeletlen terhességi magas vérnyomás súlyos, akár életveszélyes következménnyel járhat mind az anyára, mind magzatára nézve. A praeeclampsia sokszínű kórkép; a legsúlyosabb magzati szövődmények közé tartozik a koraszülés, a tartós méhen belüli magzati oxigénhiány és a magzati fejlődési zavar, míg a leggyakoribb és legsúlyosabb anyai szövődmények egyebek mellett az eclampsia, a HELLP-szindróma, az agyvérzés, veseelégtelenség, tüdőödéma.

Dobozi Pálma
Fotó: Tuba Zoltán

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.