Közel 900 résztvevővel és 50 előadással rendezte meg a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája a Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság XIII. Kongresszusát.
034_AGH3075A kongresszus elnöke egyben a klinika igazgatója, dr. Ács Nándor elmondta: a részvevők örömére szolgált, hogy a világ egyik vezető ultrahang szakembere, dr. Waldo Sepulveda látogatott el körükbe Chiléből, aki díszelőadást tartott, és akit egyben a társaság tiszteletbeli tagjává avattak.
Arról is beszámolt, hogy a konferenciát megelőzően tartottak egy úgynevezett „nulladik” napot, ahol 80 orvos vehetett részt kiscsoportos gyakorlati oktatásban, akik a legjobb szakemberektől tanulhattak csúcskategóriás gépeken.
Dr. Ács Nándor szerint a nőgyógyászati ultrahang terület dinamikus fejlődésen megy keresztül. A kongresszuson a legfrissebb fejleményeket tekintették át, két területre: a magzati diagnosztikára és a nőgyógyászati műtétek előtti rendellenességek korai és pontos szűrésére koncentrálva.
005_AGH2725Kiemelte, korábban nem is álmodtak arról, hogy akár már 12-18 hetes korban, ilyen rendkívüli pontossággal lehet szív- és idegrendszeri fejlődési rendellenességeket meghatározni. A Magyarországon is elérhető csúcstechnológia már rendkívül pontos képalkotást tesz lehetővé pl. rosszindulatú daganatok vagy endometriózis esetében is.
A genetikai szűrővizsgálatok területén tapasztalható robbanással kapcsolatban úgy vélekedett, hogy 10 év múlva nem fognak már a vetélés kockázatával járó (magzatvíz/lepény mintavétel) vizsgálatokat végezni, helyette az anya véréből egy egyszerű vérvétellel elvégezhető genetikai teszteket használnak majd.
A kongresszust dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese nyitotta meg, a kongresszus főszervezője dr. Valent Sándor, a az Egészségügyi, Finanszírozási és Minőségbiztosítási Igazgatóság orvos-igazgatója volt.

Czétényi Rita

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.