RS34437_KA-20150826-IMG_8520-scrHuszonkettedik alkalommal rendezték meg a Budapesti Nephrológiai Iskola (Budapest Nephrology School, BNS) nemzetközi továbbképző programot a Semmelweis Egyetemen. Az elmúlt több mint két évtizedben öt kontinens 66 országának több mint ezer nefrológusa vett részt a kurzuson, melyen eddig 150 elismert szakember tartott előadást – mondta az idei programot megnyitó beszédében dr. Rosivall László, a BNS létrehozója és alapítója. A Kórélettani Intézet volt igazgatója, egyetemi tanára köszöntőjében bemutatta a résztvevőknek az egyetemet, ahol – mint fogalmazott – átmeneti megtorpanás után ismét nemzetközi szintű a magyar vesegyógyászat.

Felelevenítette Korányi Sándor ma is használatos vizelet koncentrálási próbájának történelmi jelentőségű leírását, melyért annak idején Nobel-díjra is felterjesztették. Kitért arra is, hogy 2015 Semmelweis-emlékév, mely különösen fontos az anyák megmentőjének tartott orvos nevét viselő intézményben. Elmondta, hogy az Európában legrégebbi és legelismertebb, Brüsszelben akkreditált iskola működtetője a Magyar Vese-Alapítvány, melyet 1987-ben a II. világháború utáni első jótékonysági alapítványként hozott létre, azzal a céllal, hogy a hazai, illetve a regionális betegellátás, oktatás és kutatás fejlődését elősegítse.

RS34435_KA-20150826-IMG_8529-scrAndrzej Wiecek, az Európai Vese Szövetség-Európai Dialízis és Transzplantációs Szövetség (European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association, ERA-EDTA) elnöke  köszöntőjében kiemelte: a Semmelweis Egyetem hírneve, Budapest szépsége és dr. Rosivall László elkötelezettsége a kulcsa annak, hogy immár huszonkettedszer rendezték meg a nyári veseiskolát.

RS34425_KA-20150826-IMG_8551-scrA Semmelweis Egyetem vezetése nevében dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket, aki kiemelte, hogy az egyetemen komoly hagyományai vannak a vesegyógyászatnak, a BNS-nek köszönhetően pedig évről évre a nefrológia vezető szakértői érkeznek ide.

Dr. Máthé Zoltán igazgató röviden bemutatta a BNS-nek helyt adó Transzplantációs és Sebészeti Klinikát, mely – mint kiemelte – a legnagyobb transzplantációs centrum az országban.

Dr. Reusz György, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára a Magyar Nephrológiai Társaság elnökeként szólt a megnyitón, hangsúlyozva az oktatás mellett a betegellátás fontosságát is.

RS34407_KA-20150826-IMG_8632-scrAz idei BNS során 11. alkalommal adták át a Magyar Vese-Alapítvány Ezüst Plakett-díját, melyet dr. Friedrich C. Luft és Sadayoshi Ito vehetett át. Mint azt dr. Rosivall László elmondta: a plakettet Melocco Miklós tervezte és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum is vett belőle egy példányt, miután a II. világháború utáni időszak legszebb orvosi kisplasztikájának tartotta. Egy-egy plakett készítéséhez több mint fél kilogramm tiszta ezüstöt használtak fel.

Az idei Budapesti Nephrológiai Iskolába 78 hallgató érkezett a világ 22 országából, így a hatnapos továbbképzésnek voltak hallgatói Új-Zélandról éppúgy, mint Írországból, Törökországból vagy Indonéziából. A program során külön szekcióban foglalkoztak egyebek mellett a szakterülettel kapcsolatos alapkutatással és a klinikai nefrológiával, a vesepatológiával, a dialízissel és a transzplantációval, illetve a nemzetközi hírű magyar törekvésekkel: a pszichonephrologiával, a rehabilitációval és a betegoktatással. Ma már az előadók egy része az iskola volt hazai, illetve külföldi hallgatója. 

A BNS keretén belül megtartották az immár 13. Bor és Egészség Szimpóziumot is.

A BNS-en elhangzott előadások szinte valamennyi diája az utóbbi 15 évre visszamenőleg a Magyar Vese-Alapítvány honlapján megtalálható letölthető formában.

Dobozi Pálma

Fotók: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.