RS27868_KA-20150130-IMG_0562-etk-nyilt-nap-scrA Semmelweis Egyetemre beiratkozó hallgatók számos hallgatói szervezethez és egyetemi közösséghez csatlakozhatnak érdeklődési körüktől függően, ahol a szabadidő aktív és hasznos eltöltése mellett olyan területeken szerezhetnek tapasztalatot, mint például az érdekképviselet, a programszervezés vagy a sport. Az egyetemi életnek fontos részei a közösségi szervezetek: ezek közül mutatunk most be néhányat.

A Semmelweis Egyetem minden beiratkozott hallgatója automatikusan a Hallgatói Önkormányzat (SE HÖK) tagjává válik.  A legnagyobb hallgatói szervezet, a HÖK egyik legfontosabb feladata a hallgatói érdekképviselet tanulmányi és oktatási ügyekben, emellett pedig az egyetem programjainak szervezésében is fontos szerepet játszik. Ilyen programok a Jégfarsang, a Medikus Kupa, a Semmelweis Karnevál és a Tavaszi Fesztivál. Emellett a hallgatói önkormányzat részt vesz a szociális támogatások és a kollégiumi bírálat előkészítésében, illetve az egyetemi sportélet szervezésében is – tájékoztatta honlapunkat Vámosi Péter, a HÖK elnöke.

A HÖK tevékenységében rendszeresen mintegy 100-120 fő vesz részt, de örömmel fogadják azok segítségét is, akik csak egy-egy rendezvény vagy projekt erejéig kapcsolódnának be a szervezet életébe. A HÖK-ös feladatokra a hallgatók közül bárki jelentkezhet, emellett rendszerint október-novemberben választják meg a HÖK tisztségviselőit. A választásokon szívesen látják azokat a hallgatókat, akik szeretnének részt venni a HÖK-ös képviselők  hivatalosabb jellegű munkájában is. A választott tisztségviselők többek között a Semmelweis Egyetem Szenátusában és a Kari Tanácsokon, az egyetem vezetői előtt is képviselik hallgatótársaik érdekeit. 

RS28763_KA-20150302-IMG_6532-tavaszi-fesztival-scrAz Instruktor Öntevékeny Csoport remek lehetőséget biztosít arra, hogy tagjai olyan új élményeket és tapasztalatokat szerezzenek, melyek egy átlagos egyetemista életéből kimaradnának. Ezen túlmenően az önkéntesekből álló csoport tagjai nagy hangsúlyt fektetnek az önfejlesztés segítésére. Az IÖCS szervezi az egyetemi gólyatábort és gólyabált, továbbá a Jegyzetbörzét és a Gólyahajót, más diákszervezetekkel közösen pedig a Semmelweis Tavaszi Fesztivált, a Semmelweis Karnevált és az Ökörsütést.

Az Instruktor Öntevékeny Csoportnak jelenleg közel 1300 tagja van. Ahhoz, hogy valaki taggá váljon, el kell végezni a csoport által szervezett nyolc hetes instruktorképzést. A képzés hagyományosan februárban kezdődik és áprilisban ér véget. Az IÖCS célja a frissen felvett hallgatók segítése és integrálásuk az Semmelweis Egyetem hallgatói közösségébe, emellett pedig az egyetemi kulturális élet gazdagítása – mondta el Ludányi Zsófia, az IÖCS elnöke.

A Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara 2008-ban alakult meg. Elsősorban az egyetem hallgatói, de több hazai felsőoktatási egyetem hallgatója is játszik a zenekarban, melynek karmestere Dubóczky Gergely. A zenekar szimfonikus felállásban működik, de kisebb kamarákban is koncertezik. Az egyetemi rendezvények rendszeres résztvevői: játszanak a tanévnyitón, a gólyabálon, ünnepi alkalmakon, emellett pedig önálló koncerteket is adnak.

A Medikus Zenekarnak jelenleg 25 állandó tagja van, de a nagyobb lélegzetvételű daraboknál ez a létszám kisegítőkkel bővül.

RS26126_KA-20141212-IMG_1617-karacsonyi-unnepseg-scrAz egyetemi életben a tanulmányok mellett a zenekar egy színvonalas kikapcsolódás. Mivel profi szakemberek dolgoznak a zenekarral, a zenészek szakmailag is fejlődnek. Emellett rendszeresen szerveznek próbatermen kívüli közös programokat: nyári táborokat, közös kirándulásokat és egyéb csapatépítő programokat. A Medikus Zenekarba az info@medikuszenekar.hu címen lehet jelentkezni. A munka a szemeszterek elején indul, de a zenekar egész évben várja a jelentkezéseket – foglalta össze Módos Orsolya, a Medikus Zenekar tagja.

A Semmelweis Egyetem Vízilabda Klub négy éve alakult. A vízilabdacsapat szeptembertől hetente három alkalommal tart edzést, vasárnaponként pedig a budapesti felnőtt bajnokság mérkőzésein játszik. Ezek a mérkőzések ingyenesen látogathatók. A vízilabda RS30328_KA-20150412-IMG_1873-scrklub képviseli az egyetemet az Egyetemi és Főiskolai Vízilabda Bajnokságon és a Medikus Kupán, utóbbin az előző két évben veretlen bajnokként hódította el a trófeát. A klub várja azoknak a hallgatóknak a jelentkezését, akik rendelkeznek vízilabdás múlttal és az egyetemi évek során sem szeretnének felhagyni a sporttal – mondta el Jancsó Máté csapatkapitány.

A Semmelweis Egyetem hallgatóknak lehetőségük van az egyetem kézilabdacsapataihoz is csatlakozni. A női kézilabdacsapat tavaly a Medikus Kupát és a Budapesti Egyetemi-Főiskolai Kézilabda Bajnokságot is megnyerte, a férfi csapat pedig ezüstérmes lett a Medikus Kupán. Az edzéseket a csapatok a Zágrábi úti csarnokban tartják.

RS14542_KA-20140330-IMG_4776-medikus-kupa-scrA Semmelweis Egyetem hallgatóit a sporteseményeken az egyetem pomponcsapata, a SE Cheerleaders buzdítja.

A Semmelweis Alumninak tagja lehet mindenki, aki az egyetemhez kötődik: a jelenlegi hallgatók, akik korábban végeztek az egyetemen illetve azok, akik legalább két évet elvégeztek, továbbá az egyetemen oktatóként, kutatóként dolgozók és azok, akik az egyetemhez aktívan kötődnek, annak értékrendjét és hagyományait ápolják. A szervezetnek jelenleg több mint 12000 tagja van. A tagság regisztrációhoz kötött és díjmentes, de karrier-szolgáltatásaikat az egyetem jelenlegi hallgatói, oktatói, kutatói és dolgozói regisztráció nélkül is igénybe vehetik a szabad férőhelyek terhére.

RS24735__ZZS7213-scrA Semmelweis Alumni folyamatosan szervez olyan kulturális, illetve egyéb közösségi programokat, amelyek lehetőséget adnak a tagoknak arra, hogy szabadidőprogramok keretében egymással, illetve az egyetemmel tartsák a kapcsolatot. A Semmelweis Alumni által szervezett programok: Alumni Találkozó, Alumni Sportnap, Alumni Piknik, Találkozz Professzoraiddal! teadélután-sorozat, Semmelweis Karriernap és Állásbörze, Semmelweis Végzős Bál – tájékoztatta honlapunkat Matiscsák Attila, a Semmelweis Alumni igazgatója.

Kiemelten fontos számukra, hogy az egyetemen ne csak képzést kapjanak a hallgatók, de felkészítsék őket a szakmai életre, a kihívásokra, az életpályájuk tudatos tervezésére, a karrier-tervezésre. Ezt segítik az Alumni keretében működő Karrieriroda személyes tanácsadó programjai, tréningjei, szakmabeliekkel, sikeres szakemberekkel, kutatókkal, volt hallgatókkal szervezett műhely-beszélgetései. A hallgatóknak nemcsak a tervezésben, de a gyakorlatias megoldások megtalálásában és a hallgatói élettel kapcsolatos problémák megoldásában is igyekeznek segíteni szaktanácsadók és pszichológus szakemberek segítségével, emellett tanulást segítő és vizsgaszituációs tréningeket is szerveznek.

Pogrányi Péter

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.