Hatvanegy rezidens már biztosan munkába állhat szeptember 1-jével az egyetem 22 szervezeti egységénél, míg további 26-ot a karok foglalkoztathatnak az oktatói utánpótlás érdekében egy korábbi minisztériumi döntés alapján. Az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság által megadott első határidőig beérkezett igények mindegyikét pozitívan bírálta el az új rezidensrendszerben erre jogosult állami szerv. Húsz szándéknyilatkozat elbírálása még folyamatban van.

RS4062_20130422-IMG_8028-varosmajor-kardiologia-napja-scr (1)Július 1-jével lépett életbe a rezidensképzés új rendszere, mely szerint minden új szakorvosjelöltet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) foglalkoztat közalkalmazotti jogviszony keretében, bérüket pedig közvetlenül a központi költségvetésből fedezik.

Az intézmények a munkáltatói jogköröket gyakorló Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központnak (ENKK) adhatják be igényeiket a rezidensek foglalkoztatására. „Mivel az új rendszerben első alkalommal az igények beérkezési sorrendjében osztják ki a támogatott helyeket a megadott keretszámok erejéig, nagyon fontos volt, hogy a Semmelweis Egyetem gyorsan reagáljon, és mielőbb benyújtsa a szándéknyilatkozatokat” – hangsúlyozta dr. Reichert Péter, az Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóság vezetője. A Főigazgatóság által megadott július 7-i határidőig összesen 54, míg július 13-áig további 19, majd a hónap végéig még 17 rezidensre nyújtottak be igényt az egyetemi klinikák. Az ENKK július 15-ig 68 jelölt esetében pozitívan bírálta el a kérelmet, 2 jelölt nem felelt meg a követelményeknek, további húsz szándéknyilatkozat elbírálása még folyamatban van – tájékoztatott a főigazgató. Hét rezidens a pozitív elbírálást követően visszalépett, ugyanakkor az már biztos, hogy szeptember elsejével 61 rezidens megkezdheti a munkát az egyetem 22 szervezeti egységénél. A főigazgató úgy fogalmazott: ez már magasabb szám, mint amire a korábbi jelzések alapján az egyetem számíthatott.

Emellett – egy korábbi minisztériumi döntés értelmében – az oktatói utánpótlás érdekében három karon 26, szintén államilag finanszírozott rezidenssel létesíthet közalkalmazotti jogviszonyt az egyetem (ÁOK: 16 fő, FOK: 6 fő, GYTK: 2 fő, 2 fő szakpszichológus). Mindezeken túl a Fogorvostudományi Kar az oktatói utánpótlás biztosítása érdekében saját keretből – az előző évekhez hasonlóan – további 6 fő fogszakorvos jelölt foglalkoztatásának és szakképzésének költségét vállalta 2015 őszétől kezdődően.

A rezidensképzés új, felmenő rendszerben bevezetett szabályozása szerint öt évig az állam fizeti a rezidensek bérét, ugyanakkor azt követően öt évig az intézményeknek továbbfoglalkoztatási kötelezettsége van. Az új szabályozás pozitív változást hozott a szakképzésben résztevő jelöltek és az egészségügyi szolgáltatók számára egyaránt, hiszen mindkét félnek kiszámítható perspektívát ad az elkövetkezendő évekre, továbbá a szakképzést közvetlenül koordináló tutorok díjazását megemelték és bevezették a szakmai grémiumok díjazását – mondta a főigazgató.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.