RS32960_KA-20150701-IMG_5884-alpok-adria-kongresszus-scrA Semmelweis Egyetemen rendezték meg az igazságügyi orvostannal foglalkozó 24. Alpok-Adria Nemzetközi Kongresszust, melyre négy kontinens 18 országából érkeztek résztvevők. A tudományos konferencia elnöke, dr. Keller Éva, az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet igazgatója az éppen Semmelweis Napra eső megnyitón köszöntőjében röviden szólt Semmelweis Ignácról is.

Mint elmondta, a kongresszus programja az igazságügyi orvostan minden fő területét lefedi, emellett kiemelt szerepet kapnak a dizájner drogokkal kapcsolatos legújabb információk is.  Számos nemzetközi hírű előadó érkezett a rendezvényre. Dr. Yasmin Hurd (Icahn School of Medicine at Mount Sinai New York) a kábítószerhasználat molekuláris alapjairól beszélt. Dr. Gabor G. Kovacs (Institute of Neurology, Medical University of Vienna) arról tartott előadást, hogy milyen neuropatológiai elváltozást okoz a drog az agyban. Dr. John Corkery (Department of Pharmacy, University of Hertfordshire) az új pszichoaktív anyagok azonosításáról, monitorozásáról és használóikról adott elő egy uniós program (EU-MADNESS) fényében, mely programban a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani intézete részt vesz.

RS32975_KA-20150701-IMG_5820-alpok-adria-kongresszus-scrA kongresszuson foglalkoztak azzal is, hogy miként lehet hatékonyan kiképezni az egészségügyi dolgozókat a kábítószerhasználók ellátására, a függőségi problémák kezelésére, valamint oktatni ezt a kérdést az orvostanhallgatók számára.  A témáról Christine Goodair (St George’s, University of London) tartott előadást.

RS32974_KA-20150701-IMG_5826-alpok-adria-kongresszus-scrKülön szekcióban foglalkoztak az igazságügyi orvostan területén elért új eredményekkel, kriminalisztikai esetek megoldásával és az orvosi felelősségvállalás kérdésével. Professzor Stefan Pollack  (Freiburg) méltatta a magyar igazságügyi szakértők  munkáját, s a sérülések klasszikus igazságügyi szakértői vizsgálatáról tartott előadást.

A kongresszus fővédnökei dr. Szél Ágoston rektor, dr. Pintér Sándor belügyminiszter, dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter és dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár voltak. A megnyitón  a Belügyminiszter nevében dr. Takács Tibor országos rendőrfőkapitány-helyettes, rendőrségi főtanácsos, valamint az Igazságügyi Minisztérium nevében dr. Németh Gabriella is köszöntötte a megjelenteket. 

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.