„Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat nyert el a Semmelweis Egyetemről Földvári-Nagy Lászlóné dr. Lenti Katalin, az Egészségtudományi Kar főiskolai tanára kiváló tehetségsegítő és dr. Sótonyi Péter rector emeritus kiváló tehetséggondozó kategóriában.

beolvasás0280 600x400Az Országos Tehetséggálán idén mintegy 65 kiváló tehetséggondozó szakember vehette át a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat. A Nemzeti Tehetség Program keretében alapított elismerést négy kategóriában lehet elnyerni: „Kiváló versenyfelkészítő”, „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségsegítő” és „Életműdíj”. A díj immár harmadik éve ad lehetőséget a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző szakemberek elismerésére. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken a Pesti Vigadóban, a Bonis Bona – a Nemzet tehetségeiért ünnepségen adta át a díjakat.

Dr. Lenti KatalinFöldvári-Nagy Lászlóné dr. Lenti Katalint, az Egészségtudományi Kar főiskolai tanárát a Kutató Diákok Országos Szövetsége jelölte a díjra. A karon élettant, kórélettant és biokémiát oktat számos tehetséggondozó tréning mellett. Húsz éve végez kimagasló tehetséggondozó munkát a tehetséges középiskolás diákok között, és 2008 óta foglalkozik a tudományos diákkörösök munkájának irányításával. A karon a mentorrendszer és a tehetséggondozó tanács munkáját irányítja, kari TDT elnök és a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program tanácsnoka. A Kutató Diákokért Alapítvány igazgatója, a Nemzeti Tehetséghidak Program Tudományos Tanácsadó Testületének tagja, valamint a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum civil képviselője. Azt vallja: nincs tehetségtelen ember, csak olyan, akinek nem mutatták meg, hogyan kell a tehetségét kibontakoztatni, vagy nem hittek benne.

RS6374_20130924-IMG_2545-sotonyi-peter-interju-scrDr. Sótonyi Péter rector emeritust a Kerpel-Fronius Tehetséggondozó Tanács jelölte a díjra. Az egyetem tehetséges hallgatóinak felkutatására és folyamatos gondozására létrehozott Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programnak dr. Sótonyi Péter volt az első elnöke, és több mint másfél évtizedig töltötte be ezt a tisztséget. Jelenleg a program tiszteletbeli elnöke. Honlapunknak korábban adott interjújában a számtalan egyetemi és nem egyetemi pozíciója közül egyebek mellett a tehetséggondozást emelte ki, mint számára az egyik legkedvesebbet. Mint elmondta, nagy megtiszteltetés volt számára, hogy 2007-ben, az egyetem rektora, dr. Tulassay Tivadar a Szenátus határozatával megbízta a létrehozott Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program vezetésével. „Hihetetlen optimizmust adott olyan hallgatók között lenni, akik céltudatosan tanulnak, folyamatosan teljesítenek, és úgy vonzódnak valamely művészeti ághoz, hogy azzal gazdagítják személyiségüket. Meggyőződésem, hogy az ilyen fiatalokra lehet az egyetem jövőjét is építeni” – fogalmazott.

Dobozi Pálma
Fotó (Dr. Sótonyi Péter portré): Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.