RS31477_KA-20150520-IMG_4339-kettos-randevu-konferencia-scrA L’Harmattan Kiadó és a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet közös kiadásában magyar nyelven is megjelent Juliet Corbin és Anselm Strauss A kvalitatív kutatás alapjai – A Grounded Theory elemzési módszer technikája és eljárásai című könyve. A kötetet bemutató, Semmelweis Szalonban tartott kerekasztal-beszélgetésen elhangzott az is, hogy ez a könyv megkerülhetetlen vonatkoztatási pont lehet a kvalitatív kutatások elméleti és gyakorlati kontextusában.

A beszélgetést vezető dr. Sallay Viola, a Mentálhigiéné Intézet adjunktusa bevezetőjében elmondta, már a szerzők együttműködése is interdiszciplináris folyamat volt, hiszen Anselm Strauss egy szociológus, aki az egészség és a betegség szociológiájával foglalkozott, Juliet Corbin pedig egy ápolástani szakember, aki egyetemi karrierje mellett gyakorló szakembernek is megmaradt, és ebből a kettős identitásából is merít műveiben. Ők ketten a korábban kidolgozott grounded theory módszert, ezt a kvalitatív szövegelemzési módszert fejlesztették tovább. Ez a könyv az eredeti mű harmadik kiadása, ami egyben reflektál is arra a folyamatra, ahogy ez az elmélet követte azokat a tudományfilozófiai és kutatásmódszertani folyamatokat és változásokat.

Dr. Ehmann Bea, az MTA Természettudományi Központjának munkatársa, a könyv fordítója kiemelte, ma legalább 13-15 féle önálló kvalitatív irányzat létezik már, nemcsak a társadalomtudományok, hanem a pszichológia területén is. Elmondta, a grounded theory egy klasszikus helyet elnyert tudományterület, ezért is fontos ennek a könyvnek a megjelenése. Külön kiemelte, hogy a magyar nyelvű kötet kiemelkedő színvonalú kiadvány.

Dr. Rácz József, az Egészségtudományi Kar Addiktológiai Tanszékének vezetője elmondta: az vitatott, hogy mennyire lehet diszciplínához kötni a kvalitatív kutatást (pl. a szociológiához, pszichológiához, történelemhez): vannak, akik azt mondják, ez egy önálló irányzat, amit nem célszerű szétszabdalni tudományterületek szerint, mások az elkülönítés mellett érvelnek. Kiemelte, hogy a könyv az egyetemi oktatásban azért is jól használható, mert a szerzők az általuk tapasztalt módszertani kérdéseket, problémákat is hangsúlyosan tárgyalják.

Hozzátette, téves elképzelés a grounded theoryval kapcsolatban, hogy hipotézis nélkül közelítsünk, nincs előzetes tudásunk. Ez a megközelítésmód nyilvánvalóan nem lehetséges, hiszen az előzetes tudást, szakirodalmi ismereteket nem lehet figyelmen kívül hagyni. A könyvben külön rész foglalkozik azzal, hogyan kezeljük a szakirodalmat, a témában végzett kutatásokat, ezekhez ad egyfajta iránymutatást – mondta el.

Dr. Váradi Péter, a könyvet gondozó L’Harmattan kiadó vezetője úgy fogalmazott, ez a kötet olyan vonatkoztatási pont lehet a kvalitatív kutatások elméleti és gyakorlati kontextusában, amit nem lehet megkerülni.

Pogrányi Péter

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem