RS31218_KA-20150514-IMG_9868-scrAz 1909-ben alapított Moynihan Chirurgical Club minden évben két tudományos üléssel egybekötött találkozót szervez; egyet az Egyesült Királyság területén, egyet külföldön. Nagy megtiszteltetés, hogy az idei évben külföldi helyszínként Magyarországot, azon belül is a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinikáját választották – mondta a kétnapos rendezvény megnyitóján dr. Harsányi László klinikaigazgató. Mint köszöntőjében emlékeztetett: a Lord Moynihanról elnevezett klub az Egyesült Királyság legrégibb és így legnagyobb hagyományokkal rendelkező sebészeti egylete.

A klub kiemelt céljai között szerepel, hogy erősítse a sebészek közötti együttműködést és kapcsolatépítést. Bízom benne, hogy a mostani találkozó szolgálni tudja ezeket a célokat – mondta dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, aki a Semmelweis Egyetem vezetése nevében köszöntötte a megjelenteket.

RS31213_KA-20150514-IMG_9893-scrRöviden bemutatta az egyetemet, megemlítve egyebek mellett, hogy a Semmelweis a legnagyobb orvos- és egészségtudományi szakegyetem Magyarországon. Kitért arra, hogy a helyszínt biztosító I. Sz. Sebészeti Klinika elődjét az egyetemmel egy időben, 1769-ben alapították. A klinika nemcsak a sebészetben, de az oktatásban és a kutatásban is kiemelkedő – tette hozzá. A dékán kiemelte azt is: ez a második alkalom, hogy Moynihan Chirurgical Club egy egykori vasfüggöny mögötti országban tartja találkozóját. A látogatók között volt többek között a British Journal of Surgery főszerkesztője, a Királyi Sebésztársaság alelnöke, valamint a Brit Orvostörténeti Társaság elnöke is.  

RS31215_KA-20150514-IMG_9882-scrA tudományos programban több magyar előadást is helyet kapott. Az első napon a Semmelweis Egyetem szakemberei beszámoltak egyebek mellett a kolorektális laparoszkópos sebészet hazai helyzetéről, a 40 éve a világ élvonalába tartozó hasnyálmirigy sebészetről, a legkorszerűbb többlépcsős májsebészeti technikákról, az aorta aneurizmáról, a transzlációs kutatásokról. A második napon az I. Sebészeti Klinika fiatal munkatársai klinikai kutatómunkájukból nyújtottak ízelítőt. A legjobbnak ítélt előadást, amit dr. Rosero Olivér tartott az iszkémiásan károsodott bélben kialakuló bakteriális transzlokáció mechanizmusáról, a vendégek díjjal jutalmazták.

Az Egyesült Királyság-beli klub névadója, a főnemesi címmel rendelkező sebész, Berkeley George Andrew Moynihan 1865-ban Máltán született. Általános sebész volt, igen széles érdeklődési körrel. Maradandót alkotott a nyombélfekély felderítése területén, első könyve pedig a hasi sebészetről szólt. 1906-ban ő végezte az első sikeres transzfúziót, és ő volt az első sebész az Egyesült Királyságban, aki gumikesztyűt húzott operáció közben. A szakmai innovációk iránti érzékenysége, a különböző szakmák és országok közötti együttműködést elősegítő szervező tevékenysége máig példaként szolgál.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.