Együttműködést szeretne kialakítani a Semmelweis Egyetemmel a hongkongi University of Science and Technology. Az ázsiai intézmény hatfős delegációját dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes, dr. Zelkó Romána, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, dr. Farkas Lilla innovációs igazgató és dr. Pop Marcel, a nemzetközi kapcsolatok igazgatója fogadta. A Semmelweis Egyetemet és legfontosabb kutatási területeit dr. Pop Marcel mutatta be. Mint az a megbeszélésén elhangzott: a hongkongi fél elsősorban a hallgató- és az oktatócsere, valamint a kutatások terén törekszik partnerségre.

RS31158_KA-20150508-IMG_4060-hong-kongi-delegacio-scrAz 1991-ben alapított Hong Kong University of Science and Technology egészségügyi és orvosi karral nem rendelkezik, ugyanakkor kutatásaik egy része kapcsolódik az orvostudományhoz, egészségügyhöz. A kiemelt területek közé tartozik az IT – azon belül is a „big data”, a tudományos adatbázisok, a robotika, az autonóm rendszerek –, a bioszenzorok, valamint a képalkotó rendszerek tervezése és fejlesztése. A humán karok kutatási területei közt van az egészségügyi adatok gyűjtése, rendszerezése, kiemelten az öregedés témájában. Mint elmondták, érdeklődnek az Alzheimer-kór kutatása iránt is, jelenleg pedig egy hagyományos kínai orvoslást oktató központ felállításán gondolkodnak.

RS31159_KA-20150508-IMG_4057-hong-kongi-delegacio-scrDr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes a megbeszélésen hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem több, a hongkongi egyetemen folyó kutatásban is érdekelt lehet. A big data nagyon fontos az egészségügy számára, az adatok naprakészen tartásáért a SE folyamatosan új alkalmazásokat próbál bevezetni – jegyezte meg. Elmondta, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közösen elindított Bionikai Kutatóközpont projektje a közeljövőben megvalósul, amelynek célja az interdiszciplináris kutatás fellendítése. Kitért arra, hogy a Semmelweis Egyetemen a kiemelt kutatási területek közé tartoznak az idegtudományok, azon belül is elsősorban az agykutatás és az öregedést előrejelző faktorok, a biomarkerek kutatása, valamint a képalkotás.

Tony F Chan, a hongkongi egyetem rektora a megbeszélés végén a beazonosított együttműködési területek közé sorolta a hagyományos kínai orvoslást, az idegtudományokat, a nanofizikát, a „big datát” és a robotikát. Javasolta, hogy a két egyetem minden megjelölt kutatási területen nevezzen ki egy felelőst, akik szakmai szempontból előkészíthetnék az együttműködést.

A hallgatói és oktatói csereprogramokkal kapcsolatban felmerült egy hat hónapos kutatási csereprogram lehetősége, melynek részleteit később dolgozzák ki a felek.

Raubinek Ágnes, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Dobozi Pálma 

Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.