Elfogadta május 7-i ülésén a Semmelweis Egyetem Szenátusa az augusztusi vizsgalehetőséget szabályozó, dr. Tímár József általános és oktatási rektorhelyettes által benyújtott előterjesztést. Eszerint az érintett három kar – Általános Orvostudományi, Fogorvostudományi és Gyógyszerésztudományi Karok – hallgatóinak a nyár utolsó hónapjában hét munkanapon lesz lehetőségük vizsgázni. Az idei évben az augusztusi vizsgaidőpontokat 2015. augusztus 25. és szeptember 4. közötti időszakban jelölik ki.

Dr. Tímár József rektorhelyettes hangsúlyozta, a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat (TVSZ) most elfogadott módosításával egy kétéves egyeztetés zárult le konszenzussal. A Szenátus elé került előterjesztés az egyetem és a karok vezetése, valamint a Hallgatói Önkormányzat együttműködésével és egyetértésével született meg.

A mostani javaslat harmonizál a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet (87/2015. IV. 9.) 2015. augusztus 15-i dátummal életbe lépő új rendelkezésével. Eszerint az augusztusi vizsga tanéven kívül szervezett vizsgának minősül, és csak időpontjában különbözik bármilyen más vizsgától. Nem kötött a tanulmányi és vizsgabizottság (TVB) döntéséhez, sem méltányossági kérelemhez. Ez gyorsítja és egyszerűbbé is teszi a folyamatot – jegyezte meg a rektorhelyettes. Ugyanakkor csak az adott tanegységből rendelkezésre álló vizsgalehetőségek számának erejéig vehető igénybe, és kizárólag a tavaszi félévhez tartozó vizsgaidőszakban letett vizsgának tekinthető. Ezekre a vizsgákra is az általános szabályok vonatkoznak, így az intézeteknek – a létszámtól függetlenül – biztosítaniuk kell minden bejelentkezett hallgató levizsgáztatását – ismertette a rektorhelyettes.

Tárgyanként egy héten két vizsganapot kell kijelölnie az intézeteknek, minimumálisan ezek között két munkanapnak kell eltelnie. Az augusztusi periódusban első és javítóvizsgát is lehet tenni. Az augusztusi vizsgalehetőség szabályozását a külföldi hallgatók is igényelték, a született határozatot ők is támogatták – tájékoztatott dr. Tímár József.

A rektorhelyettes emlékeztetett arra, hogy a mostani szabályozás több lehetőséget biztosít az augusztusi vizsgázásra és az intézeteknek is nagyobb mozgásteret ad, mint a tavalyi évben alkalmazott átmeneti szabályozás. A 2014-es próba konstrukciót (mely keretében 5 napos volt az augusztusi vizsgaidőszak) korábban kiértékelte a Szenátus. Eszerint a múlt évben a nyárvégi vizsgázást igénybe vevő hallgatók száma és a sikertelen teljesítők aránya is csökkent. Ennek hátterében dr. Tímár József szerint az is állhat, hogy a tavaszi vizsgaidőszak csaknem egy héttel hosszabb lett, egészen július elejéig tartott. Ez az új szabályozás bevezetésével is megmarad, csakúgy mint az ún. csak vizsga (cv) kurzus felvételének lehetősége.

Dr. Tímár József rámutatott: a mostani módosítással a Semmelweis Egyetem vizsgaszabályzata széles lehetőséget biztosít a hallgatóknak a vizsgák teljesítésére. Az új konstrukció működését ősszel értékelik ki. 

Click on the following link to read the article in English
Für die deutschsprachige Version dieses Artikels klicken Sie bitte hier

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.