Hat és félezer, teljes körűen dokumentált ortopédiai beteg anyagát tartalmazza és terápiás lehetőségeket is ismertet az Ortopédiai Klinikán bemutatott Csont-, ízületi daganatok és daganatszerű elváltozások című kötet második, átdolgozott kiadása, melyet dr. Szendrői Miklós igazgató szerkesztett.

RS30612_KA-20150420-IMG_3378--scrDr. Szél Ágoston rektor köszöntőjében kitért arra: rendkívüli élmény, ha valaki saját könyvét tarthatja a kezében, az Ortopédiai Klinika igazgatójának pedig ez már ötödik alkalommal adatik meg. Mint fogalmazott, a különleges tipográfiával összeállított kötetre a jelenlévők is büszkék lehetnek, hiszen sokan közülük részt vettek az elkészítésében.

RS30610_KA-20150420-IMG_3386--scrAz új kiadás alapjául szolgáló Országos Csonttumor Regiszter négy évtizednyi gyűjtőmunka eredményeként jött létre a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján – hangsúlyozta dr. Rahóty Pál sebész, a kötet lektora. A regiszter 6500 teljes körűen dokumentált beteg anyagát tartalmazza, így gyakorlatilag lefedi a szakterülettel kapcsolatos hazai orvosi tevékenységet, lehetőséget adva az elemzésre és a tudományos tevékenység rendszerezésére is. A nemzetközi vonatkozásban is elismerésre méltó kötetben az elmúlt évtized legújabb terápiás eljárásai, illetve ezek eredményei is megjelennek – mondta a lektor. Hozzátette: a könyv elkészítéséhez szükséges szorgalom, körültekintés akármilyen szakkönyv írásához, team szervezéséhez jó példa lehetne, illusztrációi pedig óriási szakmai tapasztalatra utalnak. 

RS30608_KA-20150420-IMG_3396--scrFarkasvölgyi Frigyesné, a Medicina Könyvkiadó igazgatója elmondta, hogy a most megjelent, új fejezetekkel is kibővült második kiadás képanyaga szinte teljesen megújult, összesen 958 ábrát tartalmaz.

RS30603_KA-20150420-IMG_3410--scrDr. Szendrői Miklós felidézte, hogy a regiszter fejlesztését 1983-ban vette át dr. Csató Zsuzsától, és azóta is számos kollégájával közösen végzik a munkát, aminek eredménye a most megjelent kötet. Mint arról beszámolt, még két új, hiánypótló, több szakmát érintő fejezet összeállítását tervezi a lágyrész szarkómákról, illetve a mozgásszervi műtéttanról.

A kiadó ismertetése szerint az új kiadás aktualitását az adta, hogy 2013-ban megjelent az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csont- és lágyrészdaganatokkal foglalkozó legújabb kötete, új klasszifikációval. A szerkesztő a korábbi kiadást kiegészítette a gerinc tumorainak fejezetével, de társszerzőivel törekedett az elmúlt évtized legújabb információinak összegyűjtésére is.

RS30605_KA-20150420-IMG_3406--scrA könyv illusztrációja magában foglalja az egyes csontdaganatok diagnosztikájához nélkülözhetetlen röntgen, CT és MR képeket, szövettani felvételeket, valamint a sokrétű műtéti megoldások bemutatására szolgáló intraoperatív felvételeket.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.