RS30319_20150410-KA-20150410-IMG_1556-EULIS-workshop-scrBudapesten tartották az Európai Urológus Társaság (EAU) köves munkacsoportjának (EULIS) harmadik nemzetközi workshopját, melyet a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája szervezett a Magyar Urológusok Társaságával közösen.

A kétnapos rendezvény megnyitóján dr. Nyirády Péter, az Urológiai Klinika igazgatója elmondta: közel kilencven résztvevő érkezett a programra tizenkét országból. Emlékeztetett arra, hogy az első, Bécsben, a második Milánóban megrendezett továbbképzés után ez immár a harmadik alkalom, hogy Európa legelismertebb kősebészei összegyűlnek a területtel kapcsolatos aktuális kérdések áttekintésére. Az eseményre a húgyúti kövesség kezelésében legnagyobb tapasztalattal rendelkező hazai és nemzetközi szaktekintélyeket hívták meg.

Dr. Kemal Sarica, az Európai Urológus Társaság köves munkacsoportjának (EULIS) elnöke hangsúlyozta: kiemelt feladatuknak érzik, hogy megvitassák a kősebészet jelenlegi helyzetét, a legújabb fejlesztéseket, orvosi, kutatási és sebészeti vonatkozásban is.

RS30314_20150410-KA-20150410-IMG_1578-EULIS-workshop-scrDr. Tenke Péter, a Magyar Urológus Társaság elnöke a megnyitón úgy fogalmazott, nagy öröm, hogy most először Magyarországon rendezték meg az európai szintű workshopot, melyből tudományos és gyakorlati szempontból is sokat lehet tanulni, ezért támogatta nagyvonalúan a társaság a rendezvényt. A szakorvosjelöltek számára ingyenes, a 40 év alatti szakorvosok számára fél áron volt elérhető a kongresszus.

Dr. Szendrői Attila, a szervezőbizottság tudományos kapcsolattartója elmondta: a workshop a húgyúti kövek, műtéti, konzervatív kezelésére, valamint a megelőzésére és a betegek kivizsgálására fókuszált. Mint hozzátette: igyekeztek azokat a társszakmákat bevonni (pl. belgyógyászat, aneszteziológia, radiológia, stb.) a képzésbe, akikkel az urológusok együtt kezelik az érintett betegeket.

RS30299_20150410-KA-20150410-IMG_1614-EULIS-workshop-scrA kősebészet az egyik legősibb urológiai tevékenység, amelyben hatalmas változásokat hozott a modern minimál invazív technikák elterjedése és a képalkotó vizsgálatok fejlődése. Ma ez az urológia egyik legdinamikusabb fejlődő területe. A lézeres, endoszkópos megoldások lehetővé teszik, hogy a lehető legkisebb megterhelés mellett a leghatékonyabban távolíthassák el a köveket.

A rendezvényt követően dr. Nyirády Péter igazgató honlapunknak elmondta: a klinika és az európai társaság kősebészetért felelős szekciója között további együttműködés várható mind a betegek műtéti kezelése terén, mind az alapkutatásban. A hosszú távú tervek között szerepel az Európai Urológus Társaság éves köves kongresszusának megszervezése.

Dobozi Pálma

Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.