Az ún. egy lyukon keresztül végzett mellkassebészeti műtétek (uniportal VATS lobectomia) legnagyobb nemzetközi szaktekintélye, a spanyol dr. Diego Gonzalez Rivas tartott bemutatót az Országos Onkológia Intézet (OOI) mellkassebészeti osztályán, melynek bázisán működik a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika. A beavatkozást egy kivetítőn élőben követhették az érdeklődők az OOI tanácstermében, a programra az ország csaknem valamennyi mellkassebészetéről érkeztek szakemberek.

Dr. Kásler Miklós, az OOI főigazgatója a rendezvény megnyitásakor hangsúlyozta: nagy öröm számára, hogy az intézet adhat helyet egy ilyen speciális műtéti típus bemutatásának. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan Magyarországon is alkalmazhatják majd a minimálisan invazív mellkassebészeti beavatkozásnak ezt a fajtáját.

Dr. Diego Gonzales Rivast dr. Rényi-Vámos Ferenc, az OOI osztályvezető főorvosa, a Mellkassebészeti Klinika docense mutatta be. Mint elmondta: a spanyol professzor a santiagói egyetemen végzett, a coruñai egyetemi kórházban szerzett gyakorlatot általános sebészet, mellkassebészet és tüdőtranszplantáció területén. Jelenleg a coruñai egyetem (Coruña University) minimálisan invazív mellkassebészeti részlegének vezetője, valamint aktívan dolgozik a tüdőtranszplantációs programban is. Dr. Diego Gonzales Rivas a világon elsőként végzett egy lyukú mellkassebészeti műtétet, a beavatkozás menetéről és eredményeiről számos vezető folyóiratban publikált.

Dr. Lang György, a klinika igazgatója, a Szakmai Kollégium Tüdő- és Mellkassebészeti Tagozatának elnöke honlapunknak elmondta: az utóbbi években jelentősen átalakította a mellkassebészetet a minimálisan invazív technikák megjelenése. A beteg számára jóval kisebb megterhelést jelentő, mellkas felnyitása nélküli technikát alkalmazzák egyebek mellett a lobectomia során is, ami az egyik leggyakrabban végzett mellkassebészeti műtét a tüdőrák ellátásában.

A minimálisan invazív beavatkozás során pici metszéseket ejtenek a beteg mellkasán, ezeken keresztül vezetik be a kamerát és a speciális sebészi műszereket, és végzik el a műtétet. A metszések számától függően megkülönböztetnek egy-, két-, illetve három lyukú technikát. Magyarországon a három lyukú technika terjedt el, az egy lyukút még egyáltalán nem alkalmazzák, ezért különleges a spanyol szakember bemutatója.

RS29859__ZZS7358-scr (2)Dr. Lang György szerint ahhoz, hogy az úttörő megoldások a világ élvonalával egy időben Magyarországon is megjelenjenek, olyan szakmai műhelyekre van szükség, melyeknek élő kapcsolataik vannak a világ vezető intézményeivel. Ezért van jelentősége annak, hogy az osztály, illetve a klinika vezetői és tudományos főmunkatársa párhuzamosan külföldi intézetekben is dolgoznak – jegyezte meg. Szintén fontos, hogy a nagyon fejlett technikákat csak úgy lehet költséghatékonyan végezni, ha először kiemelt felkészültségű ellátóhelyekre koncentráljuk őket – hangsúlyozta dr. Lang György, hozzátéve, hogy az elmúlt év egyik legjelentősebb szakmapolitikai sikerének tartja, hogy Szakmai Kollégium Tüdő- és Mellkassebészeti Tagozat kialakította a minimálisan invazív lobektómiák finanszírozási hátterét.

Az igazgató elmondta: a múlt évben országos szinten a klinikán végezték a legtöbb mellkassebészeti műtétet, az esetek 57 százalékában minimálisan invazív technikával. Ezzel az eredménnyel Európa élvonalába tartozik az intézmény. A bemutatón operált 56 éves férfibeteget tüdő laphámrák miatt kellett megműteni, a beavatkozás sikeres volt, a férfi a műtét után 3 nappal távozhatott a kórházból.

Dobozi Pálma
Fotó: Szigetváry Zsolt

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.