Több mint húszféle gluténmentes süteményt és kenyeret kóstolhattak, illetve készíthettek azok a lisztérzékeny gyerekek és szüleik, akik részt vettek a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika klubfoglalkozásán. A másodszorra megrendezett Cölimanók csoport – ami első alkalommal tavaly decemberben gyűlt össze – a klinikán gondozott lisztérzékeny gyerekek ellátásában nyújt segítséget.
A lisztérzékenyek diétájának betartásában nagy nehézséget okoz, hogy az üzletekben kapható élelmiszerek esetében nincs garancia a gluténmentességre, a szóban forgó termékek ráadásul drágák és nem mindig finomak. A foglalkozáson résztvevők ezért szakmai segítséget, gyakorlati tanácsokat kaptak ahhoz, hogyan tudják ezeket az ételeket saját maguk előállítani.
A klubfoglalkozás szervezőinek, Rácz Szilvia gasztroenterológiai munkatársnak és Czuppon Krisztina dietetikusnak célja, hogy hagyományt teremtsenek az eseménnyel, így következő alkalommal szeptemberben várják majd az érdeklődőket.
Mozer Mária
A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.