RS29904_20150331-IMG_8904-otdk-scrElkezdődött az ország legnagyobb felsőoktatási tehetséggondozó versenye, a XXXII. Országos  Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Orvos- és Egészségtudományi Szekciója a Semmelweis Egyetemen, melyen az elmúlt két év során kiválasztott 506 hallgató versenyez tíz felsőoktatási intézményből, köztük két határon túli egyetemről.

Dr. Merkely Béla, a szekció ügyvezető elnöke a megnyitó előtt tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben mintegy 2000 tudományos dolgozat közül választották ki azt a több mint 500-at, mely most elhangzik ebben a szekcióban. Hangsúlyozta, ez a tudomány komoly ünnepe, amit szeretnének emlékezetessé tenni. Mint mondta, kifejezetten erre a rendezvényre érkezett Magyarországra dr. Barabási Albert-László világhírű hálózatkutató.

RS29887_20150331-IMG_8992-otdk-scrDr. Barabási Albert-László a sajtótájékoztatón kiemelte: azért is nagy öröm számára részt venni az OTDK-n, mivel az ilyen rendezvények a tudomány alapjai, egy fiatal számára ugyanis ez az első lehetőség a tudományos megmérettetésre. Megjegyezte azt is, külön öröm számára, hogy a határon túlról, így Erdélyből is érkeztek diákok a versenyre.

A tudós a program keretében előadást tart “Behálózva: A hálózatok tudománya az Internettől a sejthálóig” címmel. Ezzel kapcsolatban jelezte: ritka esemény számára, hogy Magyarországon munkásságának a sejtbiológiával foglalkozó részéről beszélhet, amelyet a Harvard Egyetemen végez.

Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke jó hálózatnak tartja a Országos Diákköri Konferenciát, mert szavai szerint ez a jövő értelmiségét neveli fel, díjazza és ismerteti meg egymással őket. Emlékeztetett arra, hogy a kiválasztás folyamata két éven keresztül tartott, melynek keretében 1886 intézményi konferenciát bonyolítottak le és 14 ezer pályamunkát bíráltak el annak érdekében, hogy a legjobb 5005 versenyezhessen egymással.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.