PJ-Österreich_KV_Haupteingang-des-AKH-in-WienEgy fiatal mellkassebész nagyot álmodott 25 évvel ezelőtt: tüdőtranszplantációs programot indított a bécsi egyetem mellkassebészetén. Dr. Walter Klepetko professzort ma az egész világ ismeri és elismeri. A kiváló teljesítmény elérésének 25. évfordulóját ünnepelték március elején Bécsben, az AKH-ban (Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien), melyre a centrummal együttműködő valamennyi szakember és a műtéten átesett betegek is meghívást kaptak. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika tüdőtranszplantációs munkacsoportjából az ünnepségen részt vett dr. Bohács Anikó, dr. Czebe Krisztina, dr. Csiszér Eszter, Csernus Katalin, Stolz Judit és dr. Müller Veronika.

A programot az egyetem és Bécs város vezetői nyitották meg. Kiemelték, hogy az egyetemi környezet, az innováció, az oktatás és kutatás együttese vezetett el oda, hogy a tüdőtranszplantáció területén ma számos technikai újítást köszönhet a világ a bécsi mellkassebészeknek. Az egészségügyi miniszter szintén elismerését fejezte ki, a világ élvonalába tartozó teljesítményt a Medizinische Universität Wien és az ország reputációja szempontjából is példaértékűnek és követendőnek nevezte.

Klepetko professzor bemutatta, hogy milyen fontos az együttműködés a szakmák között, hiszen csak így jöhet létre sikeres és nemzetközi hírű program. Elmondta: a környező országokkal, így Magyarországgal kiépített program további sikereket jelentett. Olyan országok végstádiumú tüdőbetegei is hozzájuthattak új tüdőhöz, ahol még nem indult el az önálló program, illetve jelentős segítséget nyújtottak a cseh kollégáknak a nemzeti program indításában. Fontosnak tartotta, hogy több országban, így Magyarországon is önállóan folyik a műtét utáni pulmonológiai gondozás.

 Az utolsó részben a betegek oldaláról láthattuk a sikereket: a hatalmas tömött előadóban a résztvevők közel harmada transzplantátummal élő ember volt. A bemutatott beszámoló érzékeltette a legszemléletesebben azt, hogy milyen nagyszerű dolog, ha van elég levegő és az élet szépségeire lehet figyelni. A betegek kisugárzása az, mely egy orvosnak, nővérnek megadja azt a pótolhatatlan emberi élményt, ami miatt ezt a szakmát választotta. Mi magyarok reméljük, hogy hamarosan Magyarországon is elérhető lesz ez a terápiás beavatkozás és így még több magyar tüdőbetegnek tudjuk az életét szebbé tenni.

Dr. Müller Veronika, SE Pulmonológiai Klinika
Fotó: diepresse.com

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.