Huszadik alkalommal adták át a Jedlik Ányos-díjakat, kitüntetést kapott egyebek mellett dr. Klebovich Imre, a Gyógyszerészeti Intézet egyetemi tanára, az MTA doktora is.

Az indoklás szerint dr. Klebovich Imre nevéhez mintegy húsz gyógyszerkémiai találmány fűződik, az utóbbi több mint három évtizedben 12 EP- és 11 US-szabadalma volt, illetve 14 Magyarországon oltalmazott szabadalom feltalálója. Jelenleg is három, folyamatban lévő bejelentés köthető a nevéhez.    

Az átadó ünnepségen dr. Tulassay Tivadar rector emeritus, az MTA elnökségi tagja hangsúlyozta: Jedlik Ányos munkássága arra világít rá, hogy mindannyiunknak óriási felelőssége van a tehetségek megtalálásában, gondozásában és nyomon követésében, mert enélkül elkallódnak. A Jedlik-díj jó példát mutat, követendő életutat kínál, és felmutatja hazánk sikeres feltalálóit, a hatékony iparjogvédelem művelőit.

Download

A Jedlik Ányos-díjat hagyományosan a március 15-ei nemzeti ünnephez kapcsolódóan adományozzák minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréséért. Az elismeréseket idén Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke nyújtotta át.

Mozer Mária

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.