DSCN0417Nigéria legnagyobb egyetemével, az Ahmadu Bello University-vel írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a Semmelweis Egyetem. Ez az első alkalom az egyetem fennállása óta, hogy afrikai felsőoktatási intézménnyel születik ilyen szándéknyilatkozat.

Az Afrika második legnagyobb felsőoktatási intézményének számító nigériai egyetem hétfős delegációja délelőtt tárgyalásokat folytatott az egyetem vezetésével a lehetséges együttműködési területek feltérképezéséről, valamint tájékozódtak az egészségügyi intézetek és az ipari partnerek közötti kapcsolatokról. Együttműködési lehetőségként a hallgató- és oktatócserét jelölték meg, különös hangsúlyt fektetve a PhD-hallgatók cseréjére,valamint a közös kutatási lehetőségeket a természetes alapanyagú gyógyszerek fejlesztése terén.

DSCN0399A Semmelweis Egyetemet dr. Molnár Mária Judit rektorhelyettes, Dr. Bereczki Dániel az orvostudományi kar dékánhelyettese, dr. Zelkó Romána a gyógyszerésztudományi kar dékánja, dr. Rácz Károly a Doktori Tanács elnöke, dr. Szabó Dóra, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet vezetője, valamint dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató képviselte a megbeszélésen. Az egyetemet dr. Pop Marcel mutatta be a delegációnak.   

A délután az Orvosi Mikrobiológiai Intézetben tett látogatást a delegáció dr. Szabó Dóra igazgató vezetésével, ahol az intézet munkatársai Nigériát érintő infektológiai és bakteriológiai kutatások eredményeit mutatták be a delegáció tagjainak.

DSCN0567A nigériai egyetem tisztségviselői a Semmelweis Egyetem gyakorlatorientált laborját, a Skill Centrumot is megtekintették, ahol megismerkedhettek a legmodernebb gyakorlati segédeszközökkel. Végül az Elméleti Orvostudományi Központban dr. Herényi Levente vezetésével meglátogatták a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet csúcstechnológiával felszerelt laborjait, ahol többek között a nagy felbontású videó-mikroszkóp, kombinált PET/MRI képalkotó berendezés és foton mikroszkóp működéséről kaptak átfogó tájékoztatást.

DSCN0553A nigériai Ahmadu Bello University-n 35 ezer hallgató tanul, az egyetem oktatókórháza az ország legnagyobb fekvőbetegellátó intézménye. Az országban jóval kevesebb egészségügyi dolgozó van, mint amennyire a növekvő lakosságszám miatt szükség lenne. Nigériában összesen 26 akkreditált orvosi felsőoktatási intézmény van, a statisztikák szerint orvosi képzésre évente a jelentkezők kevesebb mint 5 százaléka kerül be.

Nigériával az NKI nyilvántartása szerint eddig nem ápolt kapcsolatot a Semmelweis Egyetem sem kari, sem intézményi szinten. Az idei tanévben összesen 46 nigériai hallgató kezdte meg tanulmányait az egyetemen, 20-an az ÁOK-n, ugyanennyien az ETK-n és hatan a GYTK-n.

Dobozi Pálma
Raubinek Ágnes (Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága)

Fotók: Mozer Mária, Raubinek Ágnes

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.