A Semmelweis Egyetem elmúlt száz évének legjelentősebb egészségügyi fejlesztése, a Korányi projekt az utolsó szakaszához érkezett. A tetőtéri helikopter-leszállóhellyel rendelkező új Központi Betegellátó Épület homlokzatai elkészültek, így egyes belső részein már a burkolási, festési munkálatokat végzik, illetve megkezdték az orvostechnikai eszközök telepítését is.

Az elmúlt néhány hónapban az új épület kivitelezése látványos szakaszához ért: a gépészeti, szerelői munkálatok a végéhez közelednek, építik a gipszkarton válaszfalakat, festenek, burkolnak, valamint készülnek a gumi padlóburkolatok is. A legelőrehaladottabb állapotban a második és harmadik emeleti kórtermek vannak, melyeket már a beépített bútorokkal is nagyrészt ellátták. A kórtermi szinteken kívül az egész épületben, de kiemelten a központi laborban és sterilizálóban, valamint a sürgősségi betegellátó területeken is folynak a munkálatok, a tetőszinten a műtőket ellátó gépészeti helyiségek kialakítása pedig befejeződött. Előrelépés történt az orvosi gáz, a gyengeáramú rendszerek, az informatikai hálózat és a tűzvédelmi rendszer kiépítése terén is. Felszerelték a radiátorokat és folyamatban van más fűtőberendezések beüzemelése is, így a munkák folytatásához szükséges megfelelő hőmérséklet biztosított a távhő szolgáltatás elindulásával. A kivitelezéssel párhuzamosan a modern és magas színvonalú berendezések, orvostechnikai eszközök telepítése is elkezdődött.

A Korányi projekt (KMOP-4.3.1/A_2-09-2f-2010-0001) keretében a Külső Klinikai Tömb területén egy új, több mint húszezer négyzetméteres, hatemeletes Központi Betegellátó Épületet adnak majd át. A beruházás részben európai uniós – 8,11 milliárd forint összegű – támogatásból valósul meg.

A beruházás keretében, a modern kor elvárásaihoz igazodva területileg részlegesen átalakítják a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát és a Radiológiai Klinikát is. A két klinika közös épületének teljes homlokzatait felújították és a belső udvarok kertépítési munkái is befejeződtek. Megépült továbbá a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika új előcsarnoka, ahol beépítettek egy mozgólépcsőt, valamint két akadálymentesítésre szolgáló liftet is. A klinika újszülött és újszülött intenzív osztályán a helyiségek melegburkolási és festési munkái, valamint a beépített bútorok telepítése ugyancsak előrehaladott állapotban van, befejezés előtt áll. Az épületben kialakított helyiségek műszaki átadás-átvételének folyamata megkezdődött, így rövidesen lehetőség nyílik, hogy elinduljon a használatbavételhez és a működési engedélyhez szükséges hatósági folyamat, függetlenül a központi épülettől.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

koranyi_logo

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.