RS26168_KA-20141211-IMG_1176-roska-botond-eloadas-scr„The first steps in vision: computation and repair” címmel tartott előadást dr. Roska Botond, a Friedrich Miescher Institute for Biomedical Research kutatója a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján.

A kutató az előadásában a laborjában folyó három munkáról beszélt: arról, hogy a retina miként dolgozza fel a vizuális információkat, majd arról, az agyunk hogyan dolgozza fel a retinából érkező információt, illetve arról miként lehet visszaállítani a látást bizonyos típusú vakságok esetén. A harmadik témát illetően dr. Roska Botond kitért arra: kutatócsoportjával új metodikákat dolgoztak ki arra, hogy visszanyerhető legyen a látás a retinitis pigmentosa betegség esetében, ahol a vakságot a fényérzékeny fotoreceptorok elhalása okozza. Úgy fogalmazott, a kutatás alapötlete egyszerű: vannak olyan zöld algák, amelyek ugyanúgy látnak mint az emberek, csak egyszerűbb a látásuk – ezek a gének kerülnek az emberi szembe és veszik át az elhalt fotoreceptorok működését. Ha a fotorecepetorok elhalása mellett a retina többi rétege teljesen egészséges marad, elegendő a második réteget fényérzékennyé tenni. Az új módszerrel ez úgy valósítható meg, hogy a zöld alga bizonyos génjeit a retina második rétegébe ültetik, ott pedig e gének a megfelelő idegsejtekből mesterséges fotoreceptorokat hoznak létre.

RS26162_KA-20141211-IMG_1201-roska-botond-eloadas-scrDr. Roska Botond elmondta, jelenleg az úgynevezett biztonsági tesztek zajlanak, és amennyiben ezek is sikeresek, a következő lépés az lesz, hogy embereken próbálják ki a módszert. A kutató nemcsak az előadása miatt járt a Semmelweis Egyetemen, hanem azért is, mert kialakulóban van egy együttműködés a kutatócsoportja és a Szemészeti Klinika, illetve a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet között. 

Tóth-Szabó Szilvia

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem