A Semmelweis Egyetem is részt vett az első vietnami-magyar rektori konferencián, melyet Áder János köztársasági elnök vietnami látogatása keretében szerveztek november végén. A plenárist ülést követő szakmák szerinti szekcióban a magyarországi orvosképzést, illetve az itt szerzett diplomák elismerésének szabályait dr. Szél Ágoston rektor ismertette, míg dr. Molnár Mária Judit rektorhelyettes a Semmelweis Egyetemet, valamint a vietnami intézményekkel kötött eddigi megállapodásokat mutatta be.

D_NOE20141127020_1_K„Az oktatási együttműködés erősítéseként jövőre kétszer annyi vietnami fiatal tanulhat ösztöndíjjal a magyar felsőoktatási intézményekben” – mondta Áder János köztársasági elnök az első vietnami-magyar rektori konferencia megnyitásakor. A Hanoiban tartott találkozón 16 magyar és mintegy félszáz vietnami felsőoktatási intézmény vezetője vett részt, a cél a két ország felsőoktatási intézményei közötti kapcsolatok fellendítése és új együttműködési lehetőségek feltárása volt. Az orvostudományi területet a Semmelweis Egyetem, az Országos Onkológiai Intézet és a Pécsi Tudományegyetem képviselte.

Dr. Szél Ágoston rektor a hazai orvosképzés bemutatásakor azt hangsúlyozta: a magyar általános orvosképzésnek nemcsak 245 éves tradíciója van, hanem kiváló hírneve is. A hazai orvos-, fogorvos-, gyógyszerész-, egészségügyi szakdolgozó és egészségügyi menedzserképzés nemzetközi hírű és igen vonzó a külföldi hallgatók számára. Dr. Molnár Mária Judit rektorhelyettes a Semmelweis Egyetemet és vietnami kapcsolatait mutatta be. Mint emlékeztetett, a Semmelweis Egyetem közel egy évtizede tart fenn kapcsolatokat vietnami partnerekkel, eddig nyolc különböző intézménnyel jött létre aláírt megállapodás. A Semmelweis Egyetem többször folytatott tárgyalásokat vietnami állami és felsőoktatási vezetőkkel, egyebek mellett a vietnami egészségügyi rendszert érintő reformokról és a kötelező orvos-továbbképzésről.

Mint azt dr. Molnár Mária Judit a látogatást követően elmondta: Vietnam részéről nagy az érdeklődés az orvosbiológiai és egészségtudományi graduális és PhD-programok, valamint szakmai továbbképzések iránt.  A plenáris programot és a szakmai workshopokat követő kétoldalú megbeszélések során nagyon sokan érdeklődtek a Semmelweis Egyetem iránt is, intenzívebb egyeztetés három vietnami intézménnyel folyt. Ho Si Minh város egyeteme elsősorban a molekuláris biológiai kutatás területén keresi a kapcsolatot. Ezzel az intézménnyel már korábban született együttműködési szándéknyilatkozat, ám ezt szükséges még tartalommal megtölteni.

A fiatalnak számító Hue University of Medicine and Pharmacy a klasszikus hallgatói és oktatási mobilitási programok mellett a szakorvosok továbbképzése területén szeretne együttműködést kialakítani a Semmelweis Egyetemmel. A Hanoi Orvostudományi Egyetem – ahová el is látogatott dr. Szél Ágoston és dr. Molnár Mária Judit – az orvos és nővérképzés mellett az egészségügyi menedzserképzés iránt mutatta a legnagyobb érdeklődést, valamint közös PhD-képzési programok lehetőségéről érdeklődött.

A Semmelweis Egyetem legutóbb a Vietnami Nemzeti Szemészeti Társasággal kötött együttműködési szándéknyilatkozatot egy fizetős továbbképzési program elindításáról. November közepén dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatója, az Egészségtudományi Kar dékánja és dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató látogatott Vietnamba, ahol egyebek mellett az erről szóló, korábban egyeztetett szándéknyilatkozatot is aláírták. Részt vettek a vietnami fővárosban rendezett európai felsőoktatási vásáron is, valamint több ápolóképzést végző intézménnyel is tárgyaltak a jövőbeli lehetséges együttműködésekről.  

Dobozi Pálma

Fotó: MTI

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.