Közép-Európában is egyedülálló, kombinált képalkotó és operációs helyiség, úgynevezett hibrid műtő működhet jövő tavasztól a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. A kormány 806 millió forinttal támogatja a beruházást – jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő a klinikán tartott kihelyezett sajtótájékoztatón. 

RS25636__ZZS5051-scrDr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a beruházás illeszkedik a kormány célkitűzéseihez, miszerint erősíteni akarja a népegészségügyi feladatokat, illetve támogatni az ilyen fejlesztéseket. Dr. Zombor Gábor emlékeztetett arra, hogy az akut kardiológiai ellátás magas szintű Magyarországon. Ennek köszönhető, hogy az egyik leggyakoribb halálokként számon tartott akut szívinfarktus esetében az elmúlt több mint másfél évtizedben ötven százalékkal csökkent a halálozás, amely így megfelel az európai sztenderdeknek. A kormány célja, hogy a lakosság általános egészségi állapota mellett a gyógyulás esélyein is javítson – jegyezte meg az államtitkár.

„Mérföldkő ez a beruházás a szív- és érbetegek kezelésében, a Semmelweis Egyetem és a Városmajori Klinika történetében” – hangsúlyozta a tájékoztatón dr. Merkely Béla igazgató. A hibrid műtő valamennyi ér-, koszorúér- és billentyűbetegség, valamint az életet veszélyeztető szívritmuszavarok kezelését is lehetővé teszi egyetlenegy helyiségben. A beteg mozgatása és szállítása nélkül, egyazon időben egyazon berendezésen bármilyen kardiovaszkuláris sebészeti, illetve katéteres eljárás elvégezhető – érzékeltette az igazgató a fejlesztés jelentőségét. Mint mondta, számításaik szerint évente ezer beavatkozást végeznek majd el a hibrid műtőben, mely százféle, eddig külön-külön végzett műtéti kombinációra ad lehetőséget a betegek optimális kezelése érdekében.

RS25655__ZZS5177-scrA rendszer képes különböző diagnosztikai képalkotó módszerek (ultrahang, CT, MR felvételek) egyidejű felhasználására és megjelenítésére a hozzá tartozó monitoron. Ez nagy pontosságú beavatkozást tesz lehetővé a kombinált ér- és szívműtétek során. Az új rendszernek köszönhetően jelentősen csökkenthető a sugár- és kontrasztanyag dózis is. Mivel a készülék mobil, a röntgenberendezés használatakor a legoptimálisabb helyre pozícionálható a műtőasztal körül, illetve attól szükség esetén gyorsan és hatékonyan el is távolítható.

A kormányzati támogatás lehetővé teszi, hogy egy olyan speciális módszert vezessünk be Magyarországon, mely nemcsak az országban, de a régióban is egyedülálló – hangsúlyozta dr. Szél Ágoston rektor az InfoRádiónak adott interjújában. A rektor kiemelte: a diagnosztikus és terápiás megoldásokat egyesítő hibrid műtő nemcsak gyógyítási célt szolgál, hanem a kutatást, az innovációt és a fejlesztést is.

Czétényi Rita, Dobozi Pálma
Fotók: Szigetváry Zsolt – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.