RS24924_KA-20141118-IMG_6420-renyi-vamos-ferenc-scrA legmodernebbnek számító, úgynevezett minimálisan invazív mellkassebészeti technikáról tartott nemzetközi gyakorlati bemutatót dr. Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Mellkassebészeti Klinikájának docense, az  OOI osztályvezető főorvosa. Az osztály bázisán oktat a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikája, melynek. tevékenysége a jövőben kiterjed a betegállására és a kutatásra is. Az Isztambulban rendezett kurzuson – melyre a világ számos országából érkeztek sebészek – összesen három szakembert kértek fel bemutatóra: dr. Rényi-Vámos Ferenc mellett a spanyol dr. Diego Gonzalez-Rivast, aki az egy lyukú mellkassebészeti műtétek legnagyobb szaktekintélye, valamint az Európai Mellkassebészeti Társaság elnökét, dr. Alper Tokert. ,,Hatalmas eredmény, hogy egy vadonatúj műtéti technikában olyan színvonalat képviselünk, ami lehetővé tette a bekerülést egy ilyen elit körbe” – fogalmazott dr. Rényi-Vámos Ferenc.

A minimál invazív műtéti módszer a mellkassebészet egyik csúcsának számít ma. Egy kis lyukon át hatol a mellüregbe a sebész, ezen keresztül bevezet egy kamerát, melynek segítségével látja a különböző elváltozásokat a mellkasban. Az összesen három, egyenként két centiméteres kis lyukon át szükség esetén eltávolítható az elváltozás, akár a fél tüdő vagy egy tüdőlebeny – foglalta össze a technika lényegét dr. Rényi-Vámos Ferenc. Néha a legnagyobb nehézséget egyébként épp a beteg szervrész eltávolítása jelenti a kis lyukon keresztül, és ez tart a leghosszabb ideig műtét során.

RS24910_KA-20141118-IMG_6486-renyi-vamos-ferenc-scrA minimál invazív műtét a korai daganatoknál ajánlott leginkább. Az OOI mellkassebészeti osztályán ma már minden második mellkassebészeti beavatkozást ilyen módon hajtanak végre, megfelelve a világtrendeknek.

„Olyan műtéteket végzünk, és olyan gyorsan vezetjük be az új technikákat, mint a világ vezető csúcsintézményei. Felszereltség és minőségi mutatók tekintetében a világ legjobb mellkassebészetei közé tartozunk” – fogalmazott dr. Rényi-Vámos Ferenc.

Az egyetemi klinika igazgatója, dr. Lang György úgy látja, a  titok a csapatmunkában van. „A minimálisan invazív beavatkozások területén dr. Agócs László és dr. Kocsis Ákos főorvosok és dr. Rényi-Vámos Ferenc docens Magyarország talán legfelkészültebb mellkassebészei, de a siker elengedhetetlen feltétele az a speciális aneszteziológiai jártasság is, amit dr. Elek Jenő főorvos és munkatársai biztosítanak” – hangsúlyozta. A megfelelő infrastrukturális hátteret az Országos Onkológiai Intézet biztosítja, míg az osztályon dolgozó mellkassebészek részállásban a Semmelweis Egyetem alkalmazottai is – tette hozzá. A minimál invazív műtét költsége magasabb, mint a hagyományos nyitott műtéteké, mivel drága gépek szükségesek hozzá. Hosszú távon azonban megtérül a befektetés, hiszen rövidül a kórházban és táppénzen töltött idő.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.