Kiváló Kardiológiai Centrum elismerést kapott a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika a Medicina TOP200 díjátadó gálán. A rendezvényen a Semmelweis Egyetem két rezidense is díjat vehetett át: dr. Cseh Áron, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, valamint dr. Pócza Péter, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet munkatársa Kiváló Rezidens kitüntetést kapott.

A hazai kórházakban és egyetemi klinikákon a gazdálkodási nehézségek ellenére is világszínvonalú gyógyítás, kutatás és oktatás folyik. Az egészségügyi intézmények számára kiírt Medicina TOP200, 2014 pályázat e munka minőségének mérését szolgálta – mondta a díjazottak listájának ismertetésekor dr. Oberfrank Ferenc, a Medicina TOP200 szerkesztőbizottságának tagja, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) alelnöke.

A Semmelweis Egyetemről az Egis Gyógyszergyár Zrt. első alkalommal meghirdetett különdíját, a Kiváló Kardiológiai Centrum elismerést a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika nyerte el az egészségügyben nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. A díjat dr. Merkely Béla, a klinika igazgatója vette át dr. Lenkefi Ida kereskedelmi igazgatótól, illetve dr. Velkey Györgytől, a Magyar Kórházszövetség elnökétől.

Dr. Oberfrank Ferenc laudációjában a Semmelweis Egyetem egyik legnagyobb betegforgalmú sürgősségi központjaként értékelte az intézményt. Hozzátette: a klinika a hazai és nemzetközi szakorvosképzés kiemelt, hivatalosan akkreditált centruma. A klinikán a teljes kardiológiai diagnosztika mellett súlyponti feladat az invazív kardiológia, kiemelt a heveny koszorúér szindróma-, a szívinfarktus kezelése, a katéteres koszorúér-tágítás, valamint a hagyományos és speciális koszorúér beavatkozások – mutatott rá.

Kiváló Rezidens díjban részesült a Semmelweis Egyetem két rezidense: dr. Cseh Áron, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, illetve dr. Pócza Péter, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet munkatársa. Az elismeréseket Pierre Faury, a Sanofi-Aventis Zrt. vezérigazgatója és dr. Velkey György adták át.

A Kiváló Rezidens különdíjat is idén először hirdették meg. A díjazottak PhD-fokozattal rendelkeznek, eredményes tudományos tevékenységüket hazai és magas impakt faktorú nemzetközi folyóiratokban közölt publikációk, kongresszusi előadások, poszterek bizonyítják. Szakorvosi képzésükben a kötelező klinikai curriculum teljesítése mellett aktívan részt vesznek a mentőszolgálati és az ügyeleti munkában. A díjazott rezidensek teljesítménye példaképül szolgál az orvosképzés 21. századi kihívásainak – hangsúlyozta dr. Oberfrank Ferenc.

A gálán átadták a Kiváló Egyetem, Fővárosi Kórház, Városi Kórház, Szakkórház, Gyógyszertár, Gyógyszeripari KKV, illetve Kiváló Orvostechológiai Vállalat díjakat is, a további díjazottak listája ide kattintva olvasható.

A díjátadó gálát megelőző konferencián, az egészségügyi aktuális helyzetéről és várható kilátásairól szóló szekcióban előadást tartott dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika onkológiai részlegének vezetője. Mint hangsúlyozta, az előadás egyik apropóját a közelmúltban az amerikai klinikai onkológiai társaság konferenciáján elhangzottak adták. Eszerint az immunterápia teljesen új megközelítést és paradigmaváltást hoz a következő tíz évben az onkológiai ellátásban, és a kezelések közel hatvan százaléka ezen alapul majd. Ez az arány jelenleg kevesebb, mint 3 százalék.

Az immunterápia alapja az a felismerés, hogy mindannyiunkban vannak ráksejtek, de az immunrendszer képes arra, hogy elpusztítsa, eliminálja ezeket. Az immunterápia során a gyógyszer nem a daganatot célozza, hanem az immunrendszert aktiválja, hogy képes legyen a daganat elpusztítására. A daganat ugyanis képes elrejtőzni az immunrendszer elől, úgy, hogy az immunválasz folyamatába bizonyos gátlóreceptorokat iktat be. Ezeket a gátlópontokat kapcsolják ki az immunonkológiai fejlesztések, hatásukra normál immunválasz következik be a daganat ellen. Az immunterápia során a gyógyszer tehát nem a daganatot célozza, hanem az immunrendszert aktiválja, hogy képes legyen a daganat elpusztítására.

Az immunterápiát elsőként a melanoma malignum rosszindulatú bőrdaganat esetében alkalmazták, ahol már tíz éves tapasztalatok is vannak – ezek szerint minden ötödik beteg hosszú távú túlélő, ami hatalmas javulás a hagyományos terápiához képest.

A közelmúltban a tüdőrák esetében is beszámoltak már az immunterápia előnyeiről, és úgy tűnik, az immunonkológia helyet kap a húgyivarszervi daganatok kezelésénél is. A napokban Európai Parlamentben is előtérbe került az immunterápia, valamint a szükséges szabályozások kérdése, hiszen nagyon drága kezelésről van szó.

A Medicina TOP 200 program keretében megtartották az egészségügyi miniszterek harmadik csúcstalálkozóját is, melyen a Semmelweis Egyetemről korábbi miniszterként részt vett dr. Réthelyi Miklós rector emeritus, valamint volt szakállamtitkárként dr. Szócska Miklós, az EKK Menedzserképző Központjának mb. igazgatója.

Mozer Mária, Dobozi Pálma

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.