Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika PhD-hallgatója, Hosszú Ádám – elnyerve a Rosztoczy Alapítvány 30 ezer dollár értékű ösztöndíját – nemzetközileg elismert vesekutatásba kapcsolódhat be a washingtoni Georgetown Universityn. Mint mondja, az amerikai munkacsoportban szerzett tapasztalatokat hazatérve a Semmelweis Egyetemen szeretné majd kamatoztatni, mert itt minden támogatást megkap a tudományos munkához.

RS22302_KA-20140909-IMG_6667-husszu-adam-interju-scr„Biológusként mindig is olyan témát akartam választani, aminek köze van a klinikumhoz, így kézzelfogható eredménye, gyakorlati haszna van” – idézi fel Hosszú Ádám. Az ELTE-n végzett molekuláris biológusként, ezután kezdte meg az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán a PhD-képzést, aminek keretén belül megalakulása óta tagja az MTA Lendület Diabétesz Kutatócsoportnak.

A Rosztoczy Alapítvány ösztöndíját témavezetője, dr. Fekete Andrea javaslatára pályázta meg, ennek elnyerésével pedig egy éven keresztül Christopher Wilcox professzorral dolgozhat együtt a Georgetown Universityn. Ott is hasonló kutatásokban vehet részt, mint jelenleg, így a diabétesz szövődményeként kialakuló vesekárosodás, illetve a krónikus és akut veseelégtelenség molekuláris mechanizmusait vizsgálja majd. „Kutatócsoportunk egyik célja olyan új hatásmechanizmusok feltérképezése, mellyel a milliókat érintő diabéteszhez társuló szövődmények megelőzhetők” – számol be Hosszú Ádám jelenlegi munkájáról. Az akut vesekárosodás RS22297_KA-20140909-IMG_6637-husszu-adam-interju-scrterápiás lehetőségeinek vizsgálatára pedig – mint fogalmaz – azért van szükség, mert a transzplantáció során elkerülhetetlen, hogy a beültetett vese oxigénhiányos állapotba kerülve valamennyire sérüljön. Emellett számos egyéb helyzetben, például súlyosabb műtét vagy sérülés esetén is károsodik a szerv, a jövőbeli terápiás lehetőségekkel tehát számos ember életét meg tudnánk könnyíteni – vélekedik.

„Mivel a washingtoni laboratórium jóval nagyobb lesz, mint amiben jelenleg dolgozom, a részfeladatok is specializáltabbak, így egy adott tevékenységből nagyobb tudást, gyakorlatot szerezhetek” – mondja Hosszú Ádám. Hozzáteszi: a tapasztalatcsere kétirányú lesz, mivel az amerikai laborban alkalmaznak olyan technikákat, amiket Magyarországon nem, de itthon is elérhető olyan módszer, ami odakint számít újdonságnak.

RS22296_KA-20140909-IMG_6629-husszu-adam-interju-scrA biológus első alkalommal utazik az Egyesült Államokba, ezért sok minden érdekli a szakmai kihíváson túl is. „Washington környékét is szeretném bejárni, érdekel a természet, a kultúra és az emberek is, egy év alatt pedig a hagyományos amerikai sportokat, az amerikai focit, a kosárlabdát és a jégkorongot is kipróbálnám, hiszen ezekben már van tapasztalatom” – fogalmaz.

A Rosztoczy Alapítvány ösztöndíja (Rosztoczy Foundation Scholarship Program) kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar egyetemi hallgatók és fiatal kutatók számára nyújt támogatást, akik arra pályázhatnak, hogy vendéghallgatóként egyéves egyetemi képzésben vegyenek részt vagy kutatási asszisztensként dolgozzanak valamely Egyesült Államok-beli felsőoktatási intézményben. A legtehetségesebb jelöltek felkutatása, és a számukra legmegfelelőbb felsőoktatási intézmény kiválasztása érdekében az alapítvány rangos magyarországi szakemberekből álló bizottságot hívott életre, a pályázóknak pedig e testület valamely tagjának támogatását kell megszerezniük az ösztöndíj elnyeréséhez.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.