Összesen 408 előadással jelentkeztek be a hallgatók az idei Orvos-, Fogorvos- és Gyógyszerésztudományi Diákköri Konferenciára. Ezek 98 százalékát elfogadta a Tudományos Diákköri Tanács bizottsága, így összesen 398 előadás hangzott el három nap alatt a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben. (Az eredményhirdetésről részletek ide kattintva találhatóak.)

Dr. Tulassay Tivadar, az egyetem rektora nyitóbeszédében úgy fogalmazott: biztos benne, hogy idén is jelentős tudományos sikereket fog hozni a TDK-konferencia. Mint megjegyezte, tudja, hogy a több száz előadással jelentkező hallgatónak csak a kisebbik része lesz később valódi kutató, de ez jól is van így. „A lényeg hogy kicsit megfertőződtek a kutatással, kicsit kíváncsivá váltak a titkok megfejtésére, maguk is „titoknyitogatókká” kezdtek válni. Ha ezt az attitűdöt elviszik későbbi életükbe, bárhol is fognak dolgozni, akkor egy magas mércéjű etikusságot is magukkal visznek” – mondta a rektor.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke a 2012-es konferencia mottójaként egy Gróf Széchenyi István idézetet választott: „A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma”. Dr. Merkely Béla úgy fogalmazott, ennek a mondatnak ma is van jelentősége és jelentése, még ha kicsit más is, mint akkor; emellett segít a feladatok meghatározásában is. Mint hangsúlyozta, a tudományos diákköri neveléssel foglalkozók célja olyan európai szintű tudományos műhelyek létrehozása, ahol otthonra találnak a fiatal kutatók. Az egyetemi TDK-konferencia egyik tétje egyébként a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencián való részvételi lehetőség elnyerése

Fotók: attekovacs.com

A nyitóprogram részeként „Tudomány a molekulától a betegágyig a transzplantáció szemüvegén keresztül” címmel előadást tartott dr. Langer Róbert rektorhelyettes, klinikaigazgató, aki egyike azoknak, akik idén megkapták a Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő kitüntetést.

Párhuzamosan a hagyományos egyetemi rendezvénnyel idén először nemzetközi TDK-konferencia is volt, amelyre 3 földrész tíz egyeteméről összesen 42 előadással érkeztek hallgatók.DP

További díjazottak

Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő: dr. Csala Miklós (ÁOK, Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet), dr. Geiszt Miklós (ÁOK, Élettani Intézet), dr. Ökrös Csaba (TSK Sportjáték Tanszék), dr. Prohászka Zoltán (ÁOK III. Sz. Belgyógyászati Klinika), dr. Stampf György (GYTK Gyógyszerészeti Intézet).

Semmelweis Egyetem Kiváló Diákköröse elismerés: dr. Bőcskei-Antal Barnabás (témávezető: dr. Herényi Levente), dr. Egervári Gábor (témavezető: dr. Keller Éva), dr. Kolumbán Zsuzsa (témavezető: dr. Julow Jenő), Lasztovicza Dóra (témavezető: dr. Kovács Katalin), dr. Marosi Attila (témavezető: dr. Noszál Béla), Négyesi János (témavezető: dr. Rácz Levente, Sáfár Sándor), Protzner Anna (témavezető: dr. Kovács Katalin), dr. Rosero Olivér (témavezető: dr. Szijártó Attila), dr. Toldi Gergely (témavezető: dr. Rigó János, dr. Molvarec Attila, dr. Vásárhelyi Barna), dr. Tóth József (témavezető: dr. Várnai Péter).