Huszonegyedik alkalommal rendezték meg a Budapesti Nephrológiai Iskola (Budapest Nephrology School, BNS) nemzetközi továbbképző programot. A csaknem egy hetes rendezvényre mintegy száz résztvevő érkezett 31 országból, a meghívott előadók száma több mint harminc.

RS21600__ZZS1918-scrDr. Rosivall László, a BNS megálmodója és alapítója, a SE Kórélettani Intézetének volt igazgatója a megnyitón a kiemelte: a BNS mára visszavonhatatlanul a vesegyógyászat magyar és európai történelmének része lett. Emlékeztetett arra, hogy a magyar nephrológia tradicionálisan rendkívül erős volt, elég csak Korányi Sándor egy évszázaddal ezelőtti felismeréseire gondolni, ám a fejlődés az 1980-as évek közepén megtorpant. A kilencvenes években elindult és uniós akkreditációval is rendelkező BNS azonban fordulópontot jelentett. Elmondhatjuk, hogy a világ minden fontos vesegyógyásza megfordult már a Budapesti Nephrológiai Iskola programján – emelte ki.

Eberhardt Ritz, a Nemzetközi Nephrológiai Társaság volt elnöke köszöntőjében egyebek mellett a fiatal nephrológusok részvételének fontosságát emelte ki.

Andrzej Wiecek, az Európai Vese Szövetség-Európai Dialízis és Transzplantációs Szövetség (European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association, ERA-EDTA) elnöke a program nemzetköziségét hangsúlyozta, és emlékeztetett arra, hogy az ERA-EDTA hosszú ideje együttműködik a Budapesti Nephrológiai Iskolával.

RS21606__ZZS1966-scrDr. Reusz György, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára a Magyar Nephrológiai Társaság elnökeként üdvözölte a vendégeket. Mint fogalmazott, a BNS évről évre megújul, és mindig képes emelni az amúgy is magas színvonalat.

Dr. Máthé Zoltán a BNS-nek helyt adó Transzplantációs és Sebészeti Klinika új igazgatójaként köszöntötte a résztvevőket.

A Semmelweis Egyetem 21 PhD-hallgatójának részvételét ösztöndíjjal támogatta a Magyar Vese Alapítvány, melynek alapító elnöke dr. Rosivall László. A hatnapos angol nyelvű BNS elnöke az idei program újdonságai között említette, hogy a világhírű előadók legérdekesebb esetei szimpózium kiegészül a hallgatók hasonló bemutatóival, valamint megszervezték az első vese rubik kocka versenyt is és kiválasztották az első vesebort.

Dr. Rosivall László hangsúlyozta: az iskola jó alkalom arra is, hogy a hazai kutatócsoportok, nephrológiai vezetők tárgyalásokat folytassanak és együttműködéseket alakítsanak ki az ide érkező nemzetközi szaktekintélyekkel. Az idei évben a hemodialízis fellegvárának számító torontói egyetem képviselőjével, Christopher Channal egyeztetett az együttműködésről dr. Rosivall László, valamint – mint kiemelte – fontos megbeszélést folytatott a japán Tohoku Egyetem rektorhelyettesével.

A BNS előadói idén is a legújabb tudományos és klinikai eredményeket, eljárásokat, újdonságokat mutatták be, az előadók diái a Magyar Vese Alapítvány honlapján keresztül elérhetőek. Nagy sikere volt a magyar komplex, a megelőzéstől a rehabilitációig, a beteg és a hozzátartozók oktatásától a pszichoneurológiáig terjedő betegellátás gyakorlatának bemutatása is – számolt be dr. Rosivall László. A BNS keretein belül idén rendeztek először fiatal nephrológusok számára továbbképzést

Dobozi Pálma
Fotó: Szigetváry Zsolt

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.