Az Orvosszakmai, Finanszírozási és Minőségbiztosítási Igazgatóság (OFMI) bizonyos értelemben láthatatlan szervként, a háttérben működve segíti a klinikák mindennapi betegellátó munkáját – mondja dr. Valent Sándor, aki 2014. május 1-jétől a Semmelweis Egyetem új orvos-igazgatója. Mint hangsúlyozta: kiemelkedő hagyományokat örökölt elődjétől, dr. Jákó Kingától, amelyek folytatása, továbbvitele is komoly kihívást jelent, ugyanakkor pedig számos új teendő is az OFMI előtt áll.

RS20904_KA-20140722-IMG_7673-valent-sandor-scr„Igazgatóságunkban azokat a klinikai igazgatók kompetenciáján túli teljes körű adminisztratív funkciókat foglaljuk össze és koordináljuk, amelyek az intézmények zavartalan működéséhez elengedhetetlenek. A nyugodt hátország biztosítása a küldetésünk, ami elsősorban az adminisztráció lebonyolítása a jogszabályi, szakmai szabályozásoknak megfelelően” – fogalmazott az igazgató, aki hangsúlyozta: mindez annak érdekében történik, hogy a klinikum a betegekre tudjon összpontosítani, számos kiszolgáló tevékenységgel segítjük tehát a működésüket.

Ezen feladatok közé tartoznak a hatósági kapcsolattartások, az ÁNTSZ engedélyek napra készen tartása, az OEP szerződések ügyintézése, a finanszírozási feladatok lebonyolítása, a kórházhigiéné, a sugárvédelem, a minőségbiztosítás, a foglalkozás egészségügy koordinációja, a műszerbeszerzések, valamint az intézményi várólisták felügyelete és karbantartása. Az OFMI hatáskörének része továbbá a külső kutatási vizsgálatok teljes engedélyeztetési folyamatának az adatkezelése. 2013-ban 180 új szerződést kötött az igazgatóság, emellett az egyetem elnyerte egyetlen magyarként a Quintiles kutatásszervező cég kiemelt kutatóhely pozícióját. Az ilyen együttműködések nagyban erősítik az egyetemi klinikák presztízsét, így keresni kell a hasonló lehetőségeket – jegyezte meg dr. Valent Sándor

RS20909_KA-20140722-IMG_7664-valent-sandor-scrAz aktuális tennivalók között említette dr. Valent Sándor a minőségbiztosítás teljes körűvé tételét az egész egyetemen, hozzátéve, hogy ez egy-két éven belül valósulhat meg. „Intézményünk elkötelezettsége, hogy korszerű minőségfejlesztési rendszert működtessen” – emelte ki. Az orvos-igazgató elmondta: a tervek között szerepel, hogy a betegellátáson túl az oktató- és kutatóintézeteket is bevonják ebbe a rendszerbe; utóbbiak esetében ez a nemzetközi pályázatoknál is előnyt jelent.

Az aktuális tennivalókon túl a Korányi projekt befejezése és a betegellátás elindítása is sok feladattal látja majd el igazgatóságot – mondta.

Dr. Valent Sándor 1992-ben végzett a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán köztársasági ösztöndíjasként, majd a későbbiekben szülészet-nőgyógyászat szakvizsgát, felsőfokú szülészeti és nőgyógyászati ultrahang képesítést szerzett. 2004-ben szerezte meg PhD-fokozatát, 2011-ben igazságügyi szakértő lett, 2013-ban pedig végzett a SE Egészségügyi Menedzserképző Központjában, MSc fokozatú okleveles egészségügyi menedzserként.

RS17946_KA-20140605-IMG_8294-valent-sandor-scr1992-től dolgozik a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, amelynek 2009-ben docensévé vált. Klinikai munkáját az új pozíciója mellett is folytatja, heti minimum egy szakmai napot tart fenn annak érdekében, hogy „ne vesszen el a szakmai rutin és jártasság”, hiszen – mint mondja – ebből merített tapasztalatai, az egészségügyi menedzseri képzettsége, valamint az igazságügyi szakértői gyakorlata miatt válhatott alkalmassá a pozíció betöltésére. Ezen felül továbbra is részt vesz a nőgyógyász világszövetség munkájában; a Magyar Nőorvos Társaságot egyedüli magyar konzultánsként képviseli a szülés alatti protokollokat kidolgozó ún. FIGO bizottságban.

Az orvos-igazgató úgy véli, az, hogy közvetlenül a klinikumból jött, biztosíték arra, hogy minden adminisztratív döntésnél, új kezdeményezésnél pontosan fel tudja mérni, milyen gyakorlati hatással van az a betegellátásra. Mint hangsúlyozta: az OFMI feladata, hogy az adminisztratív terheket levegye a szakmaiságot biztosító igazgató professzorok válláról. Az pedig, hogy minden gördülékenyen működjön az ÁNTSZ-engedélyektől a finanszírozáson, várólistákon és kórházhigiénén át a tanúsításokig és nyilvántartásokig, az igazgatóságon dolgozó csaknem negyven szakember munkájának köszönhető – emelte ki.

Dobozi Pálma

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.