Első alkalommal hirdetett fotópályázatot kutatók számára a Semmelweis Egyetem Tudományos Csoportja. A legjobbnak ítélt három fotó készítői emléklapot vehettek át dr. Szél Ágoston rektortól és dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettestől az Elméleti Orvostudományi Központban. A Képes Csodák – Csodás Képek Fotópályázat eredményhirdetésén 12 felvételből kiállítás is szerveződött, melyen egyebek mellett nanorészecskék, DNS láncok, kristályosodási mintázatok és vándorló idegi őssejtek mikroszkopikus felvétele látható.

RS18785_KA-20140617-IMG_1914-fotopalyazat-eredmenyhirdetes-scrA fotópályázatot dr. Szél Ágoston elmondása szerint egyik saját élménye indította el. „A közelmúltban egy németországi egyetem rektora egy naptárral ajándékozott meg, lapjain tudományos fotókkal, amiket ottani kutatók készítettek. Ekkor merült fel: ezt mi is megcsinálhatnánk, így arra bíztattuk kutatóinkat, hogy készítsenek olyan fotókat, melyek az egyetem eredményeit fémjelzik” – emlékezett vissza a rektor. Hozzátette: a pályázatot végül nem várt érdeklődés övezte, 71 kép érkezett, ezek közül választották ki a díjazottakat, és  szeretnék kutatóikat további fotózásra ösztönözni.   

RS18783_KA-20140617-IMG_1925-fotopalyazat-eredmenyhirdetes-scr

A rektor szerint a tudományos képekben az az izgalmas, hogy még ha valaki a saját szakmáját érintő pillanatképet lát, arról is eszébe juthat akár valami egészen más. „A tudomány és az esztétikum találkozása mindig izgalmas, hiszen a valós információ mellett a képzeletünk szüleménye is megjelenhet benne” – fogalmazott dr. Szél Ágoston, aki már medikusként észrevette: a kutatásokban a tudományos eredményektől független szépség is rejtőzik. Akkor ugyanis a retina mikroszkopikus képének különleges színeire figyelt fel.

RS18776_KA-20140617-IMG_1948-fotopalyazat-eredmenyhirdetes-scrDr. Táncos László, a bírálóbizottság elnöke arról tájékoztatott: a fotópályázat mottójaként feltették a kérdést, hogy mit ér a csoda csodálat nélkül. A Semmelweis Kiadó igazgatója szerint a kiállított tudományos fotók a dokumentarista művészetet képviselik, hiszen nincsenek manipulálva, beállítva. „Maguk a kutatók mellett a zsűri tagjai és a nézők is alkotók, hiszen a látványhoz hozzáteszik saját intellektusukat” – vélekedett.

A fotópályázat első helyezettje dr. Kis-Petik Katalin, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet munkatársa lett. Második díjban dr. Zrínyi Miklós, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet egyetemi tanára részesült, míg a harmadik helyen dr. Tanka-Salamon Anna, az Orvosi Biokémiai Intézet tudományos munkatársa végzett a képek első szerzőiként.

RS18786_KA-20140617-IMG_1907-fotopalyazat-eredmenyhirdetes-scrDr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes végül elmondta: a fotópályázat annyira népszerű volt, hogy várhatóan jövőre is meghirdetik majd, az idei év legjobb 12 fotója pedig az egyetem 2015-ös naptárát fogják díszíteni. 

 

(A galériában a pályázatra beérkező legjobb 12 fotó látható, melyeket a díjátadón is bemutattak.)

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Dr. Kis-Petik Katalin, Dr. Veres Dániel, Dr. Kellermayer Miklós SE Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet

Galéria

12kép
Nanokémiai Kutatócsoport: Dr. Zrínyi Miklós, Dr. Jedlovszky-Hajdú Angéla, Dr. Varga Zsófia, Dr. Bauer Andrea Rita, Dr. Juriga Dávid, Dr. Molnár Kristóf, Dr. Siklósi Tamás
Dr. Tanka-Salamon Anna, Dr. Varjú Imre Orvosi Biokémiai Intézet

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.