A közönségszavazás eredménye és a szakmai zsűri egyöntetű döntése alapján első alkalommal a Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika érdemelte ki az Év magánrendelője címet. Mivel a hazipatika.com versenyének győztese a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjében működik, jelentős a két intézmény közötti szakmai együttműködés – mondja dr. Gál János általános és klinikai rektorhelyettes.

RS10212_20130909-IMG_7715-gal-janos-scrAz Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója, aki egyúttal a díj szakmai zsűrijében is részt vett, azt is kifejti: a Maternity és a Kútvölgyi Klinikai Tömb közötti szimbiózis előnyeit elsősorban a betegek és a kismamák tapasztalhatják meg. Szerinte jó példa erre a 2009-es H1N1 járvány idején elért közös eredmény, melynek során az országban egyedülállóan az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán sikerült megmenteni öt érintett kismamát. „Bár szervezetileg nem tartozik hozzánk, a szülészeti magánklinika mégis az egyetem jó hírnevét erősíti, hiszen a közös konzíliumokkal nem csak a Kútvölgyi Klinika osztályai támogatják a Maternityt, sürgős esetekben az ő szakembereik is szakmai hátteret biztosítanak a nőgyógyászati betegek kezelésében” – fejti ki a rektorhelyettes, hozzátéve, mindezt a szükséges hivatalos formában teszik. Kiemeli: az intézmények közti kapcsolatot megalapozza, hogy a magánklinika két alapítója dr. Papp Zoltán, aki korábban rektorhelyettes, valamint az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója volt, illetve dr. Hupuczi Pertronella aneszteziológus, a Semmelweis Egyetem docense.

A magán és az állami ellátóhelyek arányát a szükséglet és az igény határozza meg, ebben pedig a társadalom elvárása döntő szempont – véli dr. Gál János. A rektorhelyettes szerint a gyógyításban az orvos-beteg kapcsolatnak kritikus szerepe van, és mivel egy magán kórházban több idő jut egy betegre, ott ezt könnyebb is jól csinálni. Ennek ellenére a biztos szakmai háttérhez szükséges az állami intézményekkel való együttműködés – teszi hozzá.

RS18632_KA-20140616-IMG_1842-papp-zoltan-interju-scrNégy éve jött létre a fekvő- és járóbetegeket is ellátó Maternity Magánklinika, azóta pedig folyamatosan növekszik a népszerűségünk – fogalmaz dr. Papp Zoltán igazgató. Szerinte szakmai felkészültségben nincs különbség állami és magánszféra között, az elért eredmény sokkal inkább a páciensekre fordított időnek, a betegközpontúságnak, a szebb környezetnek, a gyors határidejű ellátásnak és az ezeket fedező, a betegek részéről átlátható anyagi kiadásoknak köszönhető. „Mivel itt mindennek megvan az ára, számon lehet kérni rajtunk az ellátás bármely részletét” – fejti ki.

A lombikbébi programot leszámítva a szülészet, a nőgyógyászat, illetve a genetika területén mindennel foglalkozunk – számol be az intézetvezető, aki maga is gyakorló orvosként vesz részt a szakmai munkában. A sűrűbb hónapokban akár hetven szülést is levezetnek, ami már átcsoportosítást igényel az elhelyezésben, ám senkit nem utasítanak el. Mivel korábban dr. Papp Zoltán vezette be, hogy Magyarországon az édesapák is jelen lehessenek a császármetszéseknél, erre a Maternityben is lehetőségük van. RS18646_KA-20140616-IMG_1879-papp-zoltan-interju-scrA szülést követően pedig családi szobákban lehetnek együtt szülők és testvérek az újszülöttel, ami erősíti a kötődést és nyugodtabbá teszi a babát is – véli az igazgató. Dr. Papp Zoltán azt is kiemeli, hogy a Maternity újszülöttjei – akik egyébként „Maternity diplomát” is kapnak – a bevett 24 órás gyakorlattal szemben már a születést követő percekben gyermekgyógyász szakorvosi vizsgálaton esnek át.

Az idén első alkalommal meghirdetett Év magánrendelője díjat hét díjazott nyerte el, a szakmai és közönségszavazatok alapján született összesített fődíjat a Maternity kapta. A közönségdíjak odaítéléséről maguk a betegek dönthettek, akik – több mint négyezren – egy internetes szavazás keretében 220 magánműködtetésű intézményt terjesztettek fel, majd értékeltek.

forrás: azevmaganrendeloje.hu
forrás: azevmaganrendeloje.hu

A páciensek az orvos felkészültsége mellett az ellátó személyzetet és a várakozási időt is figyelembe vették. A szakmai díjakról öttagú zsűri döntött, ami az adott intézmény elért eredményei mellett azt is értékelte: gyakoriak-e az ott előforduló szövődmények, illetve folyik-e peres eljárás az ellátóhely dolgozói ellen. Az elismerés kezdeményezői szerint a díjat az hívta életre, hogy világosan látszik: a magánegészségügyi intézmények mostanra számos területen reális alternatívát jelentenek a hazai betegellátásban.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.