KAP_20120923-IMG_8685Két év alatt eddig 2008 pedagógust képzett ki a Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) a Kölyök Atlétika Program (KAP) keretében arra, hogy miként oktassák a 6-12 éves gyerekeknek a testnevelést atlétikai szemlélettel. Az első évben 1007 alsó tagozatosokat tanító pedagógus vett részt a 30 órás képzésben, idén hamarosan újabb 1001 tanító/tanár kapja meg a tanúsítványt – tájékoztatott Szalma László, a TF Atlétikai Tanszékének vezetője, a program felelőse.

A Kölyök Atlétika Program módszertanának lényege, hogy a szokásostól egy kicsit eltérő szemlélet segítségével ismerkedjenek meg a gyerekek a testnevelés alapjaival.

KAP_20120923-IMG_8803A KAP a csoportos foglalkoztatást helyezi a középpontba, vagyis nem az egyéni versenyeket, hanem a csapatszellemet erősíti, aminek személyiségformáló hatása is van. A program részeként azok az iskolák, ahonnan eljön pedagógus a képzésre egy 52 elemből álló eszközcsomagot kapnak. Ez praktikus, gyerekek számára is jól kezelhető, színes, látványos szereket (pl. gátak hungarocellből, játékos gerely, gyerekméretű rúd a rúdugráshoz) tartalmaz. Az eddigi tapasztalatok szerint a speciális eszközháttér külön motiváló erő a gyerekek számára.

KAP_szalma-laszloMint azt Szalma László kiemelte: a Kölyök Atlétika Program három fő céljának egyike, hogy megszerettesse a gyerekekkel a mozgást, a sportot, ezáltal népegészségügyi szempontból is hasznos. Emellett feladata az is, hogy segítsen megtalálni a tehetségeket az atlétika és más sportágak számára. Az atlétikus alapképzés része az eltérő sebességű koordinált futás, a különféle szökdelések, páros lábon, egy lábon, váltott lábon, a különböző dobásformák, hajítások, lökések, vetések. Mindez számos sportág alapja, vagyis az atlétika mozgásanyaga a többi sportágat is megalapozza – mutatott rá a tanszékvezető.

A Kölyök Atlétika Programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma finanszírozza, az elméletet és gyakorlatot, valamint a KAP szellemében szervezett versenyt is tartalmazó képzés pedig a TF szervezésében működik. A kiképzett tanítóknak, tanároknak a mindennapi testnevelés keretében kötelező legalább heti egy órában a kölyökatlétikával foglalkozni az alsó tagozatban.

A Kölyök Atlétikai Programot a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hozta létre, Magyarországon a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) honosította meg, amely a jelenlegi rendszerben a monitorozás, ellenőrzés feladatát látja el.

KAP_20120923-IMG_8744Szalma László elmondta, készülnek a harmadik program elindítására, melyben már az a céljuk, hogy egy iskolából többen is jöhessenek, ne csak intézményenként egy pedagógus kaphassa meg ezt a képzést.

Dobozi Pálma
Fotók: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.