Rövid látogatást tett április elején a Semmelweis Egyetemen a törökországi Kirikkale tartomány küldöttsége a Munkavédelem, Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság az EU tagországaiban elnevezésű projekt keretében. A delegáció, Mehmet Yildiz, Kirikkale Kormányzóság kormányzó-helyettesének vezetésével, azért érkezett Magyarországra, hogy megismerje az egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltatónál alkalmazott munka-, tűz- és vagyonvédelmi előírásokat, rendszereket, valamint hasznos tapasztalatokat szerezzenek, ezzel is elősegítve Törökország európai uniós integrációját.

törökA Semmelweis Egyetemen a Biztonságtechnikai, Logisztikai és Szolgáltatási Igazgatóság fogadta a vendégeket. Dr. Major László rövid köszöntőjében bemutatta a Semmelweis Egyetem történetét, majd ismertette a biztonsági szakterület jelenleg is zajló szemléletváltási folyamatának, új aspektusainak fő jellemzőit és ezek kihatását az egyetem szakigazgatóságának mindennapi tevékenységére.

A köszöntőt követően a delegáció tagjai egy rövid prezentációt tekinthettek meg, melynek első része bemutatta mindazon alapvető munka- és tűzvédelmi előírásokat, melyek betartása, betartatása napjainkban – Magyarországon éppúgy, mint az Európai Unió más tagországaiban – kötelező feladatként hárul a munkáltatókra.

A prezentáció második része az elektromos felülvizsgálatokra vonatkozó előírásokról, alapelvekről szólt, majd a vendég küldöttség tagjai röviden bepillantást nyerhettek az egyetemen jelenleg alkalmazott, integrált vagyonvédelmi rendszer működésébe. Megismerhették a rendszer lehetőségeit – az élő kameraképek megtekinthetőségétől a kamerák vezérelhetőségén át a belépési pontok távfelügyeletéig –, illetve mindezen keresztül a tűz-, munka- és vagyonvédelmi szakterületek kapcsolódási pontjait is.

Az előadást követően a felmerülő kérdések megválaszolása következett, melynek során a delegáció szakemberei részletesebben megismerhették a Magyarországon jelenleg hatályos jogszabályi, szabványi rendelkezéseket és az egészségügyi szolgáltatás biztonságtechnikai szakterületeit szabályozó többletelőírásokat egyaránt.

Forrás (kép és szöveg): Biztonságtechnikai, Logisztikai és Szolgáltatási Igazgatóság