A két intézmény kutatói közötti együttműködés kereteit teremti meg az a megállapodás, melyet dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora és dr. Keserű György Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont főigazgatója írt alá az MTA TTK új épületében.

RS15440_KA-20140415-IMG_8614-mta-ttk-se-egyuttmukodes-alairas-scrA két intézményt, illetve a jogelődöket hosszú évekre visszanyúló kapcsolat köti össze, a mai megállapodás ennek megerősítése, megújítása – mondta az ünnepélyes aláírást megelőzően dr. Keserű György Miklós. Az MTA TTK főigazgatója felidézte a Nemzeti Agykutatási Programban való közös részvételt, mely mindkét intézmény számára új kutatási lehetőségeket hoz. A mostani megállapodással kapcsolatban elmondta, hogy az része annak a stratégiai törekvésnek, melynek célja a Kutatóközpont és az egyetemek közötti együttműködés fejlesztése. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) és az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE) kötött hasonló megállapodásokkal együtt ugyanis lehetőséget teremt az MTA TTK és az egyetemi kutatóhelyek közti együttműködési lehetőségek kiaknázására – fogalmazott a főigazgató.

RS15434_KA-20140415-IMG_8630-mta-ttk-se-egyuttmukodes-alairas-scrDr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora kiemelte: az együttműködés két fő területe a közös kutatás és oktatás. Cél a kutatási területek összehangolása és közös fejlesztése, továbbá a nemzetközi szinten is kiemelkedő színvonalú tudományos műhelyek működtetése, kutatócsoportok fenntartása érdekében közösen működtetett laboratóriumok létrehozása. Közös cél továbbá az általános orvos, fogorvos és gyógyszerészhallgatók képzési színvonalának emelése azáltal, hogy az oktatásba bevonják az MTA-TTK munkatársait is. Dr. Szél Ágoston a megállapodást mérföldkőnek nevezte, mint mondta: mivel mindkét intézmény fontos területe az oktatás és a kutatás, így jól kiegészítik majd egymást, az együttműködés pedig a jövőben további fejlődést biztosít majd.

Az aláírt együttműködés értelmében a két intézmény közös kutatási témákat indíthat és közös pályázatokat nyújthat majd be, a Semmelweises hallgatóknak pedig lehetőségük nyílik az MTA-TTK-ban készíteni TDK, illetve diplomadolgozataikat. A megállapodásban a felek elköteleződtek amellett, hogy erősítik a graduális és posztgraduális szintű oktatási és képzési együttműködést, közösen használják és összehangoltan fejlesztik az intézményekben rendelkezésre álló, nagy értékű kutatási infrastruktúrát, valamint közösen vesznek részt hazai és európai kutatási pályázatokban.

RS15432_KA-20140415-IMG_8635-mta-ttk-se-egyuttmukodes-alairas-scr (2)

Az egyetemek és a Kutatóközpont kutatócsoportjainak együttműködése a közeljövőben új lehetőséggel bővül. Az MTA TTK, a BME, az ELTE és az SE alkotta konzorcium a Magyar Tudományos Akadémia Kiválósági Együttműködési Programjában a 2014-es évre 150 millió forint támogatást nyert el. Az együttműködő felek által kidolgozott MEDinPROT Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program keretei között az intézmények kutatócsoportjai olyan komplex kutatási programokra kapnak támogatást, amelyek kifejezetten az együttműködésnek köszönhetően valósulhatnak meg.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.