A Semmelweis Egyetem a szakdolgozó utánpótlás érdekében két középiskolával, a Raul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolával, valamint a Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakképző Iskolával kötött együttműködési megállapodást. A középiskolások számára nem csak a gyakorlat megszerzése, de a kapcsolatépítés szempontjából is hasznos a programban való részvétel – hangsúlyozta Kormos Ágnes, a Semmelweis Egyetem ápolási igazgatója.

RS14011_KA-20140314-IMG_1116-scrA két szakképző iskolából fogászati asszisztensek, OKJ-s ápolók, gyakorló ápolók, csecsemő és gyermekápolók, gyakorló mentő ápolók, gyógymasszőrök, illetve gyógyszertári asszisztensek töltik egy vagy kétéves gyakorlatukat az egyetem intézményeiben. A gyakorlat a tanév teljes ideje alatt zajlik az I. és a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, az I., II. és III. Sz. Belgyógyászati Klinikán, az I. Sz. Sebészeti Klinikán, a Transzplantációs és Sebészeti, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás, a Fül- Orr- Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti, valamint mindkét Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, illetve a Kútvölgyi Klinikai Tömbben.

A II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán teljesíti kétéves gyakorlatát a Raul Wallenberg Szakközépiskola két diákja, Fézler Bernadett és Mészáros Mónika is, akik az OKJ-s képzést követően a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának szülésznő szakára szeretnének jelentkezni. Mint mondják, tisztában vannak az ápolói szakma nehézségeivel, de ők elszántak: mindenképp csecsemő és kisgyermekápolók akarnak lenni. „Mivel szeretjük az újszülötteket és a kisgyerekeket, olyan gyorsan elszalad egy nap, hogy szinte észre se vesszük, már vége is van” – számolt be Fézler RS14013_KA-20140314-IMG_1105-scrBernadett. A diákok heti két nap elméleti oktatásban részesülnek a középiskolában, ahol többek között latin nyelvet is tanulnak, három nap pedig az újszülött osztályon sajátíthatják el és gyakorolhatják az elméleti képzésben tanultakat. Szerintük ez azért fontos, mert így közelebbről megismerhetik a csecsemőápolás gyakorlati oldalát is, ami nagy segítségükre lesz főiskolai tanulmányaikban.

Minden klinikáról öt-hét ápoló vesz részt a háromszáz tanuló gyakorlati oktatásában. „A főiskolai, egyetemi, valamint emelt szintű szakirányú végzettséggel rendelkező gyakorlatvezetők örömmel tesznek eleget a felkérésnek, hiszen leendő kollégáikat oktatják” – fogalmazott az ápolási igazgató.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.