A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (AITK) immár ötödik alkalommal szervezte meg a SIASTOK (Semmelweis Egyetem Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai és Sürgősségi Továbbképző Orvoskongresszus), és második alkalommal a SUN (Joint Symposium of Semmelweis University and NATO Centre of Excellence for Military Medicine) rendezvényeket.

RS14362_KA-20140328-IMG_3811-siastok-2014-scrA háromnapos program hivatalos, pénteki megnyitóján dr. Szél Ágoston rektor köszöntötte a vendégeket, aki hangsúlyozta: egy kongresszus az új tudományos eredmények bemutatása mellett mindig arról is szól, hogy miként üzen az idősebb generáció a fiatalok felé, és hogy hallja meg a fiatalok bemutatkozását. A rektor kitért arra is, hogy a konferencia két rövidítése, a SIASTOK és a SUN is vidám, előremutató hangulatot sugall, melyekből ugyanakkor igen komoly témák bontakoznak ki.

A rektor emlékeztetett arra, hogy dr. Gál János rektorhelyettes, az AITK igazgatója indította el az egyetemen az intenzív terápiát, anesztéziát, sürgősségi medicinát, katonai orvoslást átfogó gondolatkört, és több esemény is mutatja, hogy a sürgősségi medicinának kiemelt szerepe van az egyetem életében mostanában. Részben e területhez kapcsolódik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kötött megállapodás, de központi elem lesz a sürgősségi betegellátás a Korányi projektben is, és erre is fókuszál University of Massachusetts Medical School-al nemrég aláírt megállapodás.

RS14349_KA-20140328-IMG_3858-siastok-2014-scrA megnyitón köszöntötte a résztvevőket Brigadier General (MC) dr. Stefan Kowitz, a NATO Center for Excellence for Military Medicine (NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ) igazgatója is, aki röviden bemutatta a 2009 óta Budapesten működő központot, melynek legfőbb feladata, hogy tudást és szakértelmet biztosítson a NATO egészségügyi képességeinek fejlesztéséhez. Kitért arra, hogy mennyire fontos a polgári egészségüggyel is kapcsolatot tartani, megemlítve a többek mellett a Semmelweis Egyetemmel megkötött együttműködést.

A NATO részéről szintén felszólaló Admiral (ret.) dr. Christoph Büttner úgy fogalmazott: mindig az egészségügyi ellátások, szolgáltatások teljes világot átérő hálózatáról álmodott, és a civil, valamint a katonai világ, illetve a nemzetek közötti együttműködést támogatta. E magas szintű tudományos kongresszus, melyre a világ minden részéről érkeztek szakértők, ezt is szolgálja, s a résztvevők, valamint az egyetem mellett a betegek is profitálnak majd belőle.

RS14347_KA-20140328-IMG_3872-siastok-2014-scrDr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki maga is gyermekaneszteziológus, intenzíves orvos, azt emelte ki, hogy egy kórház biztonságos működésének az alapja az anesztézia, az intenzív terápia és a sürgősségi ellátás. Bár kevésbé van reflektorfényben ez a terület, nélküle nem lehet látványos sikereket elérni – mutatott rá.

Köszöntötte a konferenciát dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, aki kiemelte, hogy mennyire fontos munkát végeznek az orvosok és az egészségügyi dolgozók. Hangsúlyozta az ifjúságvédelem, a drogmegelőzés és a sport, mint prevenciós eszköz fontosságát, és üdvözölte, hogy a Semmelweis Egyetem rendezvényén mindez együtt van jelen.

RS14371_KA-20140328-IMG_3753-siastok-2014-scrDr. Gál János rektorhelyettes, az AITK igazgatója, a konferencia főszervezője a megnyitón kiemelte: több mint 700 szakmai résztvevő regisztrált, a kongresszus keretében megrendezett szombati ifjúságvédelmi programra érkező középiskolások száma pedig meghaladja 250-et.

A rektorhelyettes honlapunknak elmondta: ahogy eddig, az idei konferencián is az a cél, hogy új dolgokat mutassanak be a legmagasabb színvonalon. Ennyi téma és ilyen sok neves előadó azonban még nem szerepelt egyik korábbi SIASTOK-on sem.

A meghívott előadók között számos nemzetközi szaktekintély szerepelt, így például Prof. Jean-Daniel Chiche, az intenzív ellátás európai társaságának (European Society of Intensive Care Medicine) elnöke, aki előadásában a szakma aktuális helyzetéről és a jövőbeni kilátásokról beszélt. A hipnózissal és a pozitív szuggesztióval kapcsolatban tartott workshopot Bloch-Szentágothai Katalin, valamint előadott a témában Prof. Marie-Elisabeth Faymonville, aki Belgiumban dolgozik, s a hipnózisban végzett anesztézia legtekintélyesebb szakértője, európai szinten ő alkalmazza a legnagyobb esetszámmal ezt az eljárást.

RS14368_KA-20140328-IMG_3792-siastok-2014-scrDr. Gál János elmondta: az idei konferenciát több nagy téma köré szervezték. Ezek közül az egyik a betegbiztonság kérdése, a másik a megelőzés témaköre, különös hangsúllyal az ifjúságvédelemre, a fiatalok bevonására.

A konferencián erősen megjelent a Semmelweis Egyetem NATO-val való együttműködése, és ez által a sürgősségi ellátás, a katasztrófa elhárítás, valamint az a fajta szervezettség, ami a katonai orvoslást jellemzi. A Semmelweis Egyetem 2011-ben kötött keretszerződést a NATO-val, Európában ez volt az első ilyen megállapodás a katonai szervezet és egy civil egyetem között. Az együttműködés következő lépcsőjeként a kongresszuson tartja alapító ülését a NATO és az egyetem közös kutatócsoportja, a Semmelweis University – NATO (SUN) Research Group. Itt határozzák meg milyen közös projektekben tud elindulni a közös munka, melyhez kapcsolódik a Semmelweis Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közötti együttműködési megállapodás is.

RS14333_KA-20140328-IMG_3957-siastok-2014-scrA betegellátást és a klinikumot érintő újdonság, hogy a konferencián alakult meg a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság Haemostasis Szekciója.

A kongresszusnak szerves része volt a fiataloknak szóló program, melynek keretében szituációs játékokat, csoportos újraélesztési gyakorlatot szerveztünk, valamint Közép-Európában először ide érkezett a Wheels of Life nemzetközi oktatási program Life Priority kamionja, melynek belsejében egy teljesen felszerelt mobil intenzív osztály kap helyet – részletezte a rektorhelyettes. A Life Priority az ESICM (European Society of Intensive Care Medicine) hivatalos kampánya. Célja, hogy a szakmai és laikus közönség figyelmét ráirányítsa az intenzív terápia fontosságára, és javítsa a betegbiztonságot az életmentő beavatkozásokat bemutató oktatási programokon keresztül.

Dr. Gál János kiemelte: a látszólag sok téma valójában egy egységet alkot, és ez jól jelzi, hogy mennyire interdiszciplináris szakma az anesztézia és intenzív terápia.  Fontos azt is kiemelni, hogy mindegyik témának lesz folytatása a jövőben – jegyezte meg, példaként hozzátéve, hogy a NATO-val való együttműködés júniusban egy közös, SE-NATO nemzetközi egészségügyi nagykongresszussal folytatódik.

A mostani kongresszust az AITK rendezi, együttműködésben a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programmal. A rendezvény védnökei dr. Szél Ágoston rektor, Dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó, dr. Velkey György a Magyar Kórházszövetség elnöke, Dr. Fekete György a Semmelweis Egyetem Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó programjának elnöke, valamint Admiral (ret.) dr. Christoph Büttner a NATO részéről.

Dobozi Pálma
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.