Dr. Szél Ágoston rektor meghívására háromnapos látogatást tett a University of Massachusetts Medical School (UMMS) delegációja a Semmelweis Egyetemen március 10- 12 között. A látogatás elsődleges célja az volt, hogy a két egyetem vezetői megbeszéléseket folytassanak a 2011 októberében aláírt együttműködési szándéknyilatkozat keretében megvalósítandó programokról. Ezeken belül kiemelt fontosságú a hallgatói, oktatói és kutatói mobilitás kérdése, a kutatási együttműködések, valamint külön hangsúlyt kap a sürgősségi medicina.

RS13154_KA-20140310-IMG_9999-Massachusetts-Medical-School-delegacio-scrAz UMMS delegációját az első napon dr. Szél Ágoston rektor fogadta a Rektori Tárgyalóban. Ezt követően a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága röviden bemutatta a Rektori Épületet, illetve a belső klinikai telepet. Délután dr. Szabó Gyöngyi, az UMMS dékánhelyettese szakmai megbeszéléseket folytatott klinikai vezetőkkel és munkatársakkal. Ezzel párhuzamosan dr. Gregory A. Volturo, az UMMS Sürgősségi Orvostani Intézetének igazgatója és dr. Matolcsy Sándor, az UMMS Sürgősségi Orvostani Intézetének professzora számára dr. Merkely Béla, a SE Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója bemutatta a Kardiológiai Központot.

Ezt követően a Balassi Intézetben tájékozódtak a magyar hallgatók számára elérhető, illetve tervezett ösztöndíjprogramokról. Másnap a delegációt és dr. Szél Ágoston rektort Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere fogadta, majd dr. Kellermayer Miklós dékánhelyettes röviden bemutatta az Elméleti Orvostudományi Központban folyó oktatási, illetve kutatási tevékenységeket. A delegáció részt vett a Korányi projekt keretében megvalósuló Központi Betegellátó Épület bokrétaünnepén is.

RS13147_KA-20140310-IMG_0038-Massachusetts-Medical-School-delegacio-scrA látogatás harmadik napján dr. Gál János rektorhelyettes és dr. Kanizsai Péter docens fogadta Volturo és Matolcsy professzorokat az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán. Az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetet dr. Matolcsy András igazgató mutatta be a delegációnak, majd dr. Kanizsai Péter kíséretében az UMMS két professzora ellátogatott a Központi Honvéd Kórházba, ahol dr. Zacher Gábor, a Sürgősségi Osztály vezetője fogadta őket.

RS13149_KA-20140310-IMG_0027-Massachusetts-Medical-School-delegacio-scrA látogatás keretében Munkaterv született a hallgatócserékre vonatkozóan (Work Plan of the Student Exchange Program between Semmelweis University and UMMS), melyet az UMMS részéről dr. Szabó Gyöngyi, dr. Gregory A. Volturo és dr. Matolcsy Sándor, a Semmelweis Egyetem részéről dr. Szél Ágoston és dr. Bereczki Dániel, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese, a Neurológiai Klinika igazgatója írt alá.

A mostani látogatás előzménye, hogy 2011. október 11-én együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a University of Massachusetts Medical School rektora, dr. Michael Collins és dr. Szél Ágoston. Az aláírás óta eltelt idő alatt a két egyetem vezetői és professzorai kölcsönösen látogatást tettek egymás intézményében, egyebek mellett a lehetséges együttműködési területek beazonosítására érdekében. A 2011-es látogatást követően dr. Szél Ágoston létrehozott egy bizottságot is, amelyet az UMMS-szel való kapcsolatok megerősítésével bízott meg. A bizottság vezetője dr. Bereczki Dániel, tagjai dr. Kanizsai Péter, dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid.

Dobozi Pálma
Forrás: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.