RS14233_KA-20140324-IMG_3096-kuffler-osztondij-atado-mta-scrHat aktív kutatómunkát végző és kimagasló teljesítményt nyújtó egyetemi hallgató kapott támogatást a Stephen W. Kuffler Kutatási Alapítványtól, melyet dr. Somogyi Péter világhírű agykutató, az Oxfordi Egyetem professzora, a Semmelweis Budapest Award 2012. évi díjazottja alapított. Dr. Somogyi Péter a Semmelweis Egyetem legrangosabb tudományos díjának átvételekor jelentette be, hogy az azzal járó 10 ezer eurót e kutatási alapítvány létrehozására szánja.

Az alapítvány Magyar Tudományos Akadémián rendezett első ösztöndíjátadó ünnepségén dr. Nusser Zoltán kuratóriumi elnök, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének kutatóprofesszora hangsúlyozta: az alapítvány célja tehetséges, fiatal, az élettudományok területén tevékenykedő kutatók munkájának támogatása.

Stephen W. Kuffler, vagyis Kuffler Vilmos 1913-ban született Táp községben, középiskolai tanulmányait Magyarországon, majd az orvosi egyetemet Bécsben végezte. 1938-ban Ausztráliába emigrált, ahol Sir John Carew Eccles Nobel-díjas neurobiológus laboratóriumában kezdett neurobiológiával foglalkozni, első kísérleteit pedig egy másik későbbi Nobel-díjas, Bernard Katzcal végezte. A háború után az USA-ba ment, ő alapította meg a Harvard Egyetemen a világ első neurobiológiai intézetét.

kufflerZseniális elme volt, a neurobiológia számos területén tett alapvető felismeréseket – fogalmazott dr. Nusser Zoltán, hangsúlyozva, hogy Kuffler professzor 1980-ban bekövetkezett halálát követően alig egy évvel két beosztott kutatójának, David H. Hubelnek és Torsten N. Wieselnek munkásságát Nobel-díjjal jutalmazták. 2000-ben pedig egy másik korábbi munkatársa, Eric Kandel orvosi Nobel-díjat vehetett át. Dr. Somogyi Péter felkérésére mindhárom Nobel-díjas egykori tanítvány elvállalta a társalapítói szerepet az alapítványban – mondta dr. Nusser Zoltán. A társalapítók között további tanítványok mellett dr. Vizi E. Szilveszter az MTA korábbi elnöke is szerepel. Az alapítvány kuratóriumának tagjai a Semmelweis Egyetem részéről dr. Hunyady László dékán, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének igazgatója és dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.

RS14255_KA-20140324-IMG_3005-kuffler-osztondij-atado-mta-scrA Stephen W. Kuffler Kutatási Alapítvány idei hat díjazottjának egyike Kolossváry Márton, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának IV. évfolyamos hallgatója, aki a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, dr. Maurovich-Horvat Pál MTA-SE „Lendület” Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoportjában végez tudományos diákköri munkát. Kutatásainak fő témája a szívinfarktust okozó nagy kockázatú koszorúér plakkok és azok kialakulását befolyásoló tényezők vizsgálata. Összefüggéseket keres a koszorúérhálózat topológiai tulajdonságai, valamint a koszorúerek plakkterheltsége és a betegek kardiovaszkuláris rizikója között.

RS14226_KA-20140324-IMG_3130-kuffler-osztondij-atado-mta-scrEmellett dr. Kozák Lajos Rudolf témavezetésével, a dr. Rudas Gábor vezette SE-MR Kutatóközpont tudományos munkájában is részt vesz, ahol oxigén hiányos újszülöttek korai diffúziós MR-képalkotással készült felvételeinek elemzését végzi. A fiatal kutató oxigénhiányos újszülöttek agyi károsodásának mértékét megállapító diagnosztikai eljárás fejlesztésén dolgozik. Vizsgálatainak célja olyan képi eltérések, paraméterek meghatározása, amelyek pontosan jelezhetik a klinikusok számára a károsodás mértékét, típusát, annak érdekében, hogy az újszülöttek személyre szabottan kaphassák meg a további neuroprotektív terápiát. Kolossváry Márton elmondta, a késői szövődményeket lehetne megelőzni azzal, ha a módszer segítségével kimutatható lenne, hogy mely újszülötteknek van szükségük terápiára. Emlékeztetett arra: az oxigénhiányos újszülötteknél jelenleg a hűtés az egyetlen bizonyítottan hatásos módszer, de húsz százalékuk így is meghal és ugyanennyien szenvednek maradandó károsodást.

RS14257_KA-20140324-IMG_2998-kuffler-osztondij-atado-mta-scrA fiatal kutató több hazai illetve nemzetközi díj mellett elnyerte az Országos TDK konferencia első díját, a Gröningeni nemzetközi diák konferencia első helyezését, illetve az Európai Radiológiai Kongresszus Rising Stars szekciójának díját.
Miután az ünnepségen mind a hat díjazott rövid előadást tartott, dr. Nusser Zoltán kiemelte: nagyon nagy öröm látni, hogy fiatal tehetségek az élettudományok ilyen sok területén területén jelen vannak. A kuratórium számára nagy élmény, hogy hozzá tudunk járulni a fiatalok kutatói pályán tartásához – tette hozzá.

A támogatásra egyébként összesen 133 fiatal kutató hallgató pályázott négy ország tizennégy egyeteméről. Az alapító és a társalapítók donációja mellett számos intézmény és magánszemély is hozzájárult, ahhoz, hogy múlt októberben az alapítvány el tudta kezdeni működését. A támogatók között van Patai Mihály, Lantos Csaba és Várkonyi Attila üzletemberek.

RS14228_KA-20140324-IMG_3119-kuffler-osztondij-atado-mta-scr

A díjazottak:
Batki Júlia, vegyész MSc hallgató, ELTE
Gógl Gergő Zsolt, vegyész MSc hallgató, ELTE
Kolossváry Márton, orvostanhallgató, SE ÁOK
Nyerges Ákos, biológus MSc hallgató, SZTE
Oláh Viktor János, orvosi biotechnológia MSc hallgató, PPKE
Varga Torda, biológus MSc hallgató, ELTE

Dobozi Pálma
Tóth-Szabó Szilvia

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.