A Semmelweis Egyetem hallgatói 2010 óta vehetnek részt minden tavasszal a Semmelweis Karneválon, aminek célja közelebb hozni egymáshoz a világ hatvan országából érkező, magyar, angol és német nyelvű képzésben résztvevő hallgatókat.

RS13990_KA-20140314-IMG_1720-se-karneval-scrA Nagyvárad téri Elméleti Tömbben megrendezett eseményt dr. Szél Ágoston rektor nyitotta meg, aki az est fővédnökeként köszöntőjében kollégáinak nevezte a megjelent hallgatókat és egyben kifejtette: „természetesen tudom, nem vették még át diplomájukat, ennek ellenére számos okom van arra, hogy ezt a kölcsönös megbecsülést, tiszteletet, amit a kolléga szó kifejez, egymásnak megadhassuk.” A rektor hozzátette: a kolléga szó a közös megbízatásra utal, ami itt is megállja a helyét, hiszen a hallgatók és oktatóik mind azonos tudományterület művelői, így érdeklődési körük is hasonló.

Dr. Szél Ágoston a kolléga megszólításra azt is érvként hozta fel, hogy mindannyian ugyanazért a célért küzdenek, hiszen az oktatók modern tudást akarnak átadni, a hallgatók pedig olyan piacképes diplomát szeretnének, amely akár nemzetközileg is megállja a helyét. „Azért is vagyunk kollégák, mert mi mindannyian a Semmelweis Egyetem polgárai vagyunk, és erre büszkék is lehetünk” – emelte ki a rektor, aki az intézmény egyik legnagyobb büszkeségének nevezte az idegen nyelvű képzést. Mint mondta, a karnevál kifejezi, amit egy ilyen nemzetközi felfogású egyetem magáénak vall: a különböző nyelveken tanuló hallgatók együvé tartozását.

RS13988_KA-20140314-IMG_1733-se-karneval-scr (1)Dr. Szél Ágoston azt kérte a jelenlévőktől, becsüljék meg azokat az elődeinket, akik harminc évvel ezelőtt rájöttek, hogy az idegen nyelvű képzés jó szellemi befektetés, az egyetem egyik legsikeresebb vállalkozása lesz. A rektor Marie Curie szavaival zárta beszédét: „az élet egyikünk számára sem könnyű, de nincs semmi baj, ha van kitartásunk és főleg önbizalmunk. Hinnünk kell, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és hogy ezt a valamit bármi áron is el kell érnünk.” A német, illetve angol nyelvű program képviseletében dr. Ligeti Erzsébet és dr. Székely Andrea köszöntötte a külföldi diákokat.

A karnevál az egyik legdinamikusabban fejlődő hallgatói esemény az egyetem kínálatában, hiszen évről évre egyre több érdeklődőt vonz. A kultúrák találkozását elősegítő eseményt idén is a négy legnagyobb hallgatói szervezet: a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK), az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS), az International RS13957_KA-20140314-IMG_1869-se-karneval-scrStudent Association of Semmelweis (ISAS) és a Deutschsprachige Studentenvertretung Semmelweis (DSVS) szervezte.

A rendezvényen a zene és tánc produkciók mellett Nemzetközi Ételfesztiválon (Multicultural Food Festival) is részt vehettek az érdeklődők, akik a külföldi hallgatók standjain 18 nemzet tradicionális ételkülönlegességeiből kaphattak kóstolót.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

11kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.