RS10651_KA-20140127-IMG_5329-5d-ultrhang bemutato-scrUltrahang szimpóziumot tartottak az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, amelynek keretében – Magyarországon először – bemutatták a világújdonságnak számító 5 dimenziós ultrahang készüléket. Az ultrahang gép nemzetközi szinten is csak mintegy két hónapja debütált Párizsban. Dr. Rigó János, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója elmondta, a készülék új távlatokat nyit a szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztikában.

A szimpózium keretében röviden áttekintették az ultrahang fejlődését, múltját, jelenét, illetve, hogy milyen technikai fejlődések várhatóak a jövőben.

Elsőként dr. Szabó István, a Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság főtitkára beszélt arról, hogy az elmúlt negyed évszázadban hogyan fejlődött és hova jutott az ultrahang diagnosztika. Előadásában visszaemlékezett egy skót professzorra, Ian Donaldra, a szülészeti-nőgyógyászati ultrahang diagnosztika atyjára, aki elsőként 1958-ban ultrahang vizsgálattal képes volt terhességet azonosítani. Beszélt arról is, hogy milyen nagy előrelépést jelentett az ultrahang diagnosztikában a real time képalkotás megjelenése, ami a korábbi képalkotó eljárásokkal szemben mozgásban jelenítette meg az adott területet. Az ultrahang diagnosztika fejlődése alapvetően változtatta meg a szülészeti-nőgyógyászati ellátást, a diagnosztikus és terápiás gondolkodást – emlékeztetett dr. Szabó István. Napjainkban a szülészeti-nőgyógyászati ultrahang diagnosztika legnagyobb kihívása Magyarországon a mennyiségi szemléletről a minőségi szemléletre történő áttérés – hívta fel a figyelmet előadásában dr. Szabó István. Hosszú távon nincs is más lehetőség a további fejlődésre – mondta.

RS10681_KA-20140127-IMG_5479-5d-ultrhang bemutato-scr
Ezt követően dr. Halmos Amrita, a klinika tanársagédje vázolta az ultrahang vizsgálat jelentőségét napjainkban. Előadásában rámutatott arra, hogy a harmadik, negyedik trimeszterben a magzati állapot vizsgálatára ma már az ultrahang elengedhetetlen. Elmondta, hogy a 3D technológia nagy előnye, hogy kevésbé függ a magzat helyzetétől, egyes fejlődési rendellenességek sokkal jobban láthatóak.

Végül dr. Molvarec Attila, a klinika adjunktusa beszélt az ultrahang diagnosztika jövőjéről. Kitért arra, hogy az ultrahang technika jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, és ez a fejlődés napjainkban is folyamatos. Előadásában vázolta a jövő ultrahang készülékével szemben támasztott elvárásokat, amelyek közé tartozik a gyorsabb, részletekben gazdagabb képalkotás, a valósághű ábrázolás, a reprodukálhatóság, a mérési pontosság növelése, a hosszú élettartam, a könnyű hordozhatóság.

RS10657_KA-20140127-IMG_5367-5d-ultrhang bemutato-scrA szimpózium végén Giay László, a Sonarmed Kft. ügyvezetője mutatta be az új készülék technikai paramétereit. Elmondta, hogy a rendkívül korszerű képalkotó abban különbözik a 3D/4D ultrahang készülékektől, hogy a bonyolultságuk miatt nehezen elvégezhető mérési műveleteket leegyszerűsíti, felgyorsítja és a rutin gyakorlatban könnyen alkalmazhatóvá teszi. Ez azt jelenti, hogy a gép automatikusan, nagy precizitású méréseket képes végezni. A gép speciális tulajdonsága, hogy a 3 dimenziós információ digitalizált „szövettömb” formájában tárolható és továbbküldhető, így a vizsgálat távoli centrumokban, kórházakban a páciens jelenléte nélkül elvégezhető – ismertette a gép tulajdonságait Giay László.

A szimpózium végén bemutatták az új készüléket működés közben is.

Kiss-Bódi Bernadett

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem