Az ELTE Bölcsészettudományi Kara, valamint a Semmelweis Egyetem orvostudományi kara vezeti idén a felsőoktatási intézmények karainak összesített rangsorát a HVG kiadványa szerint. A most megjelent Diploma 2014 különszámban közölt elemzésből kiderül: az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) az összes felsőoktatási intézmény 161 kara között lett idén a második legjobb, míg a hazai orvosi karok versenyében az első helyen végzett.

HVG rangsor RS7767_20131105-IMG_5043-tehetsegnap-scrA hallgatók kiválósága tekintetében az összes kar közül harmadik, míg szakterületén – vagyis az orvos- és egészségtudományi képzésterületi rangsorban – az első a SE ÁOK, majd a SE Fogorvostudományi Kar követi. Az oktatói kiválóság szempontjából a képzésterületi rangsoron belül második az ÁOK; a legtöbb tudományos fokozattal rendelkező oktató a Debreceni Egyetem után itt található, az oktatók közötti arányuk is magas, több mint kétharmados.

Az ápolás és betegellátás alapszakos rangsort a SE Egészségtudományi Kar vezeti, míg az egészségügyi szervező alapszakos rangsort a SE Egészségügyi Közszolgálati Kar.

Az egyetemi-főiskolai összesített rangsort az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti évek óta, idén is ebbe az intézménybe jelentkeztek a legtöbben. Az intézmények összesített rangsorában idén a Semmelweis Egyetem a 6. helyen áll.

A HVG a minősített oktatók száma és aránya, a hallgatók tanulmányiverseny-eredményei, jelentkezés- és pontszámadatai alapján állítja össze kilencedik éve a felsőoktatási rangsort.

A Heti Válasz Felsőoktatási Rangsor 2013 különszáma arról számol be, hogy az általános orvosképzésben résztvevő intézmények közül a Semmelweis Egyetemen legmagasabb a felvettek pontátlaga, de a középiskolai tanulmányi versenyeken helyezést elértek tekintetében is a legjobbnak bizonyult. Emelt szintű idegen nyelvi érettségin legalább jó minősítést elértek átlagában a második helyet vívta ki magának a budapesti orvosegyetem.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.