RS8642_KA-20131121-IMG_8376-tudomanyos-ules-scrA Hőgyes Endre által alapított Általános Kórtani és Bakteriológiai Intézet két utódintézete, a Kórélettani Intézet és az Orvosi Mikrobiológiai Intézet önállóvá válásának 65. évfordulója alkalmából tartottak Ünnepi Jubileumi Tudományos Ülést a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában.

Az ünnepségen dr. Tímár József, az egyetem rektorhelyettese hangsúlyozta: nem csak a 65 éves Mikrobiológiai és Kórélettani Intézetet köszöntjük most, hanem a 115 éves magyarországi mikrobiológia születésnapját is. A rektorhelyettes köszöntőjében megemlékezett az 1947-48-ban meghozott tudománypolitikai döntés fontosságáról, amikor elismerték, hogy ez a tudományág elég nagy és fejlett ahhoz, hogy önálló intézete legyen. Dr. Tímár József azt kívánta, hogy ez a két tudományág hasonlóan hosszú életű legyen, mint amilyen hosszú életű volt eddig. A válással a két szülő után csak a két gyerek veszti a legtöbbet – szokták mondani. A rektorhelyettes szerint ez a 65. születésnap vagy válásnap nem kárt okozott az utódoknak, hanem éppen ellenkezőleg, számtalan előnyhöz juttatta őket.

RS8643_KA-20131121-IMG_8372-tudomanyos-ules-scr-1Az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen elsőként dr. Rosivall László, a Kórélettani Intézet igazgatója mutatta be az intézetet a különválástól napjainkig. A kórélettani egy fiatal, tehetségeket alkalmazó, a jövő tudósait és vezetőit nevelő, hagyományokat őrző, oktató és kutató, rendkívül eredményes intézet – mondta az igazgató. Előadásában röviden bemutatta, hogy milyen körülmények között jött létre az intézet, felsorolta az akkori főbb történelmi eseményeket, bemutatta a Kórélettani Intézet eddigi igazgatóit. Dr. Rosivall László ismertette az intézetben folyó munkákat. Elmondta, hogy 50 nephrológus phd-st képeztek, büszkén emelte ki, hogy az intézet tavaly a legtöbbet publikált intézet volt az egész egyetemen. Beszédét a következő szavakkal zárta: „találkozunk 2048-ban, hogy majd ismét visszaemlékezzünk és számot vessünk”.

RS8624_KA-20131121-IMG_8432-tudomanyos-ules-scrEzt követően dr. Nagy Károly, a Mikrobiológiai Intézet igazgatója mesélte el az intézet történetét. Megemlékezett arról, hogy Hőgyes Endre, az Általános Kórtani és Bakteriológiai Intézetnek igazgatója már 1883-ban bevezette a bakteriológia tárgy oktatását az intézetben. Vasárnaponként pedig matiné előadások keretében közönség előtt oltotta be veszettség ellen a delikvenseket. Felidézte, hogy 1956-tól alakult meg az adenovírus kutatócsoport dr. Nász István vezetésével. Az 50-es, 60-as években pusztított Európában és Magyarországon a gyermekbénulás járvány, amely során az intézet nagyon komoly munkát végzett az oltóanyagok tesztelésével -emlékezett vissza dr. Nagy Károly. Elmondta, hogy az Orvosi Mikrobiológiai Intézet az elmúlt öt évben több mint 4000 hallgatót oktatott. Beszámolt az intézetben jelenleg folyó kutatásokról is. Előadásának végén bemutatta a kifejezetten erre a jubileumra készült „Hatvanöt éves a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézete” című könyvet, amely az intézet történetét mutatja be.

RS8638_KA-20131121-IMG_8396-tudomanyos-ules-scrA két intézet bemutatása után előadások következtek Az adenovírus-kutatástól, a DNS és RNS vírusok kölcsönhatásán át a kórélettan-oktatás, és a Nemzetközi Nephrologiai Kutató és Oktató Központ bemutatásáig.

Kiss-Bódi Bernadett

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.