Ne mindig ugyanarról a helyről vásároljunk zöldséget-gyümölcsöt, főleg az őszi-téli időszakban fontos ez immunrendszerünk erősítése érdekében. Az sem mindegy, hogy milyen színűt választunk, számít a tárolás is, ugyanis a sérült vagy megvágott gyümölcs veszít vitamintartalmából – mondja Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.

RS6978_20131021-IMG_8546-zoldseg-gyumolcs-scrAz őszi-téli időszakban érdemes fokozottan odafigyelni az immunrendszer erősítésére, melynek hatékony működését nagymértékben befolyásolja a táplálkozás. Ha az immunrendszerünk nem kap elég tápanyagot, amiből építkezhet, akkor sokkal hamarabb megbetegszünk. A naponta ötszöri vegyes, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étkezéssel egyenletesen látjuk el szervezetünket a megfelelő tápanyagokkal, azaz fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fitonutriensekkel. Nem mindegy azonban mit és mikor eszünk, sőt még az sem, hogy ez utóbbiakból milyen színűt választunk – mondja a dietetikus.

Ideális esetben naponta 60-80 dkg gyümölcsöt, zöldséget kellene elfogyasztanunk. A hazai táplálkozási felmérések szerint azonban ennek a mennyiségnek kevesebb, mint felét esszük meg, ami Veresné dr. Bálint Márta szerint nagyon kevés.

Ha tehetjük, válasszuk az igazoltan bio módon termesztett zöldséget, gyümölcsöt, vagy igyekezzünk ne mindig ugyanarról a helyről vásárolni, hogy az esetlegesen a termékben lévő idegen anyagok (xenobiotikumok) minél kisebb mennyiségben kerüljenek szervezetünkbe. Ezzel is támogathatjuk az immunrendszerünket.

RS6983_20131021-IMG_8555-zoldseg-gyumolcs-scrVálasszuk az ép, sérülésmentes termékeket, mert ezeknek a vitamin tartalma jelentősebb, mint a sérülteké. Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a gyümölcsöt, zöldséget vásárlás után lehetőleg azonnal használjuk fel, mert minél tovább tároljuk azokat, annál többet veszítenek C-vitamin tartalmukból – figyelmeztet a szakember. Ha naponta kétszer nyersen is fogyasztunk belőlük (pl. a reggeli szendvicshez zöldpaprikát, tízóraira almát, kivit, vagy az ebédhez friss salátát) szintén sokat teszünk a megfelelő C-vitamin ellátásunkért. Hiszen ez az immunrendszer működéséhez fontos vitamin nem csak a tárolás idejére érzékeny, hanem hőre, a levegő oxigénjével érintkezve is könnyen bomlik. Figyeljünk ezért arra, hogy csak a lehető legrövidebb ideig főzzük, a keleti konyha szokása szerint roppanósra hagyva pároljuk vagy hirtelen süssük a zöldségeket. A nátha, influenza megelőzéséhez használjuk ki azt is, hogy ilyenkor sokféle C-vitaminban gazdag déli gyümölcs (pl. citrom, narancs, mandarin, pomelo, grapefruit, kivi) is elérhető.

RS6341_20131014-IMG_8085-veresne-balint-marta-interju-scrA Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense azt tanácsolja, hogy válasszuk gyakran az idény zöldségeket, gyümölcsöket is. Amik amellett, hogy pénztárca kímélőek, sokkal hamarabb jutnak az asztalunkra, így friss, jó minőségű terméket fogyaszthatunk. Figyeljünk arra, hogy minél színesebb egy zöldség (pl. padlizsán, sütőtök, brokkoli, lila káposzta) vagy gyümölcs (pl. vörös szőlő, szilva, kökény) annál több benne a színét adó fitonutriens (pl. többféle polifenol). Ezek olyan antioxidáns anyagok, melyek hozzájárulnak a (pl. túl zsíros táplálkozás vagy stressz miatt) túlzott mértékben képződő szabadgyökök semlegesítéséhez, ezzel többek között az immunrendszer normális működéséhez.

Kiss-Bódi Bernadett

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.