gyurkovicsA Kutatók Éjszakáján a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumába látogatók egyebek mellett megismerkedhetnek a 3D képalkotó eljárás módszerével, amit már nemcsak a mozivásznon vagy a fényképeknél, hanem a fogászati röntgenezés során is használnak.
Dr. Gyurkovics Milán egyetemi tanársegéd az előzményekről elmondta, az anaglif technika (piros-kék színnel való kódolása a három dimenziós képeknek a síkban) már régóta ismert, a polarizációs módszer pedig főleg az utóbbi időben terjedt el széles körben a 3D mozifilmeknek köszönhetően. A témának utánanézve merült fel bennük az ötlet, hogy ezt akár a fogászati röntgenezés, illetve a kutatásaik során használt sztereomikroszkópia esetében is lehetne használni, hiszen mindkét területen gondot okoz a dimenzióvesztés, ugyanakkor nem minden esetben lenne feltétlenül szükséges egyéb, költségesebb képalkotó eljárás (pl. Cone Beam Computed Tomography) használata.

1125Tájékoztatása szerint ennek azért van jelentősége, mert viszonylag kis anyagi ráfordítással, egy hagyományos fogászati röntgen készülék használatával képesek térbeli röntgenképeket készíteni pácienseik fogairól és a környező szövetekről, mely bizonyos kérdéses esetekben segíthet felállítani a pontosabb diagnózist és kezelési tervet. Talán még ami ennél is fontosabb, fogászati alapkutatásaik során immáron valós 3D-ben tudják megvizsgálni a szájképleteket (pl. a fogínyben futó ereket) és számítógépes programjuk segítségével térbeli modellt is készíthetnek a megfigyelt területről, amely további mérések elvégzésére is alkalmas. A rendszer kiegészítéseként különböző, ún. átderítő oldatokat is fejlesztenek, melyekkel a vizsgált lágy és akár kemény szöveteket üvegszerűen transzparenssé tudják tenni a vizsgálat idejére, ezáltal a mélyebb szövetrétegek is vizsgálhatóvá válnak.

Dr. Gyurkovics Milán hozzátette: ez a módszer gyakorlatilag bármilyen képalkotó eljárásnál használható, legyen szó akár a hétköznapi fotózásról (pl. nyaralási, családi fotók valós 3D-ben) vagy röntgen készítéséről, illetve az általuk is használt mikroszkópos vizsgálatról. Nagy előnye, hogy egyszerűen és olcsón megvalósítható az eljárás.

Tóth-Szabó Szilvia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.