20130826-IMG_1614-nephrology-school-webImmár huszadik alkalommal rendezték meg a Budapesti Nefrológiai Iskolát (Budapest Nephrology School, BNS). A hétfőn kezdődött, csaknem egyhetes nemzetközi továbbképző program kezdetben a környező országokban élő szakembereket célozta meg, mára már azonban a világ minden tájáról – 5 kontinens 61 országából – érkeznek résztvevők – mondta el a megnyitón dr. Rosivall László, a BNS megálmodója és alapítója, a SE Kórélettani Intézetének igazgatója, a Magyar Vese-Alapítvány alapító elnöke. Mint hangsúlyozta, a BNS nemcsak egy továbbképzés, amelyen a szakma legkiemelkedőbb nemzetközi képviselői beszélnek a nefrológia, a magas vérnyomás, a dialízis és a transzplantáció legaktuálisabb kérdéseiről, de kulturális esemény is, mely alkalmat teremt a terület szakembereinek a találkozásra, a diszkusszióra.

20130826-IMG_1692-nephrology-school-webDr. Rosivall László emlékeztetett arra, hogy a magyar nefrológia tradicionálisan rendkívül erős volt, mind a tudományos területen, mind a klinikai gyakorlatban, elég csak a modern nefrológiai egyik megalapítójának tartott Korányi Sándor egy évszázaddal ezelőtti felismeréseire gondolni. A fejlődés azonban az 1980-as évek közepén megtorpant. Dr. Rosivall László ennek ellensúlyozására hozta létre a most 25 éves születésnapját ünneplő Magyar Vese-Alapítványt, valamint a Brüsszelben is akkreditált BNS-t. A Budapesti Nefrológiai Iskola már saját könyvet is publikált (Nephrology, Hypertension, Dialysis and Transplantation” – szerkesztette: T. Andreoli, E. Ritz, L. Rosivall), amelynek harmadik kiadása éppen a BNS huszadik évfordulója alkalmából jelenik meg.

20130826-IMG_1671-nephrology-schoolA megnyitón köszöntötte a résztvevőket és bemutatta szervezete tevékenységét John Feehally, a Nemzetközi Nefrológiai Társaság (International Society of Nephrology, ISN) elnöke és Andrzej Wiecek, az Európai Vese Szövetség – Európai Dialízis és Transzplantációs Szövetség (European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association, ERA-EDTA) titkára. A huszadik évforduló alkalmából az ERA-EDTA nevében Andrzej Wiecek köszönetet mondott dr. Rosivall Lászlónak a nefrológiai oktatással összefüggő eddigi tevékenységéért, és elismerő oklevelet nyújtott át.

Eberhardt Ritz, a Nemzetközi Nefrológiai Társaság volt elnöke, a BNS egyik kulcsszereplője a megnyitón arról beszélt, a BNS egyik társalapítójaként teljes mértékben elégedett azzal a fejlődéssel, amin a kezdeményezés az elmúlt két évtizedben keresztülment és optimista a jövőjét illetően.

20130826-IMG_1667-nephrology-school-webRövid beszédet mondott Gerald Schulman, a Vanderbilt Egyetem professzora, aki szintén a kezdetektől fontos szereplője a BNS-nek, s az akadémiai együttműködés elismeréseként oklevelet nyújtott át dr. Rosivall Lászlónak.

20130826-IMG_1705-nephrology-school-webA házigazda Semmelweis Egyetem nevében dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, az egyetem büszke arra, hogy húsz éve otthont adhat a BNS-nek. A rektorhelyettes utalva az egyetem mottójára – „servamus vitam atque servimus”, vagyis megvédeni és szolgálni az életet -, kiemelte: az egyetem különös hangsúlyt fektet a jövő orvosainak képzésére. A Budapesti Nefrológiai Iskola nemcsak világszínvonalú tudományos program, de közelebb hozza egymáshoz a világ különböző országainak orvosait, egyetemeit és szakmai társaságait.

Dr. Molnár Mária Judit kiemelte: a 21. század modern orvostudománya a nefrológiában is új korszakot nyitott. A molekuláris technológiák fejlődése lehetővé teszi, hogy sejtszinten jobban megértsük a vese fiziológiáját és patológiáját. A transzplantáció pedig a modern orvostudomány egyik legnagyobb kihívást rejtő területe – mondta.

A rendezvénynek helyszínt adó Transzplantációs és Sebészeti Klinika nevében dr. Piros László üdvözölte a megjelenteket. A program hat napja alatt mintegy 50 előadást tartanak a nefrológia legelismertebb nemzetközi szaktekintélyei.

Dobozi Pálma

Dr. Rosivall László beszámolója a BNS-en elhangzott újdonságokról ide kattintva olvasható.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.