20130508-IMG_3737-toronyi-eva-riportDr. Toronyi Éva majdnem húsz éve, az 1994-es megnyitása óta dolgozik a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán. Klinikai munkája mellett oktat és kutat, a Semmelweis Egyetemen ő az első női sebész, aki habilitált. Vallja, hogy a család és a munka egyformán szerves része az életnek: férjével, aki traumatológus-ortopéd sebész, négy gyermeket nevelnek, közülük az egyik orvostanhallgató.

Elmondta: köszönettel tartozik Perner Ferenc professzornak aki felvette a klinikára annak megalakulásakor és így huszadik éve részese lehet a magyar transzplantáció fejlődésének. Dr. Toronyi Éva a vesetranszplantációk és az általános sebészeti műtéteket végzése mellett, részt vesz a veseátültetett betegek utógondozásában. Ez azt jelenti, hogy minden transzplantált beteg – egészen addig, amíg a beültetett szerve működik – rendszeresen a klinikára jár ellenőrzésre. Ez összesen nagyjából 1800 beteget jelent. Vannak köztük olyanok, akiknek húsz éve vagy akár régebben működik a veséjük, de olyanok is, akik nemrég kaptak új vesét. Az élődonoros transzplantációra váró donorok alkalmasságának a megítélése és az ehhez kapcsolatos etikai bizottság üléseinek megszervezése, illetve azon való részvétel is feladatai közé tartozik.

A docensnő elmondta, hogy a veseátültetést nagyszerű dolognak tartja, mert ezáltal a korábban akár hosszú éveken keresztül művese kezeléshez kötött beteg – általában heti 3 alkalommal többórás kezelésre van szükség – egyszer csak megszabadul ettől a rendkívül nagy kötöttségtől és az új vesével együtt az életminősége is jelentősen javul. A veseátültetés után visszatérhet az eredeti, egészségesen folytatott életmódjához.

toronyie_webDr. Toronyi Éva munkájának része, hogy részt vesz a szervdonációs ügyeletben is, amikor Magyarország területén belül kivonulnak a donort jelentő kórházba és eltávolítják a transzplantációra alkalmas szerveket.

Nagyon szeret tanítani: a klinikán ő a német oktatás felelőse, de emellett tanít a nemrég megalakult Kísérleti Sebészeti és Műtéttani Intézetben is. Mint mondta, a negyedik évtől általános sebészetet oktat a hallgatóknak, de mindig vannak érdeklődők, akik szívesen vesznek részt szervkivételben vagy asszisztálnak transzplantációhoz. „A hallgatók nyitottak, kedvesek, érdeklődőek. Sokat szoktam velük beszélgetni a kötelező tananyagon kívüli témákról is. Minden medikus felhívhat telefonon, megkereshet közvetlenül, ezzel a lehetőséggel sokan élni is szoktak” – hangsúlyozta. Beszélt arról is, hogy érdekes tapasztalat részt venni a német és időnként az angol nyelven tanulók oktatásában.. „A németek igen érdeklődőek, precízek, és pontosak. Nagyra értékelik a kiscsoportos oktatás előnyeit, a személyesebb kapcsolatot és utólag is sok pozitív visszajelzést kapunk tőlük” – idézte fel.

Dr. Toronyi Éva az első női sebész, aki a Semmelweis Egyetemen szerezte a habilitációját „Ez azért különleges dolog, mert a magyar sebész társadalomban a nők hátrányos helyzetben voltak. A pályám kezdetén ezt én is éreztem, de a mai medikusoktól tudom, hogy még mindig felmerül a kérdés, hogy nő létére miért foglalkozik sebészettel”. Az utóbbi években több nő végez az orvosi egyetemeken, mint férfi, így ennek a szokásjognak biztosan vége szakad, és emellett a társadalom hozzáállása is változóban van, vagyis egyre jobban elfogadják a nőket mindenféle pozícióban – vélekedett. Arra a kérdésre, hogy a habilitációt miért csinálta, azt válaszolta, hogy kizárólag önmaga miatt akart habilitálni, hogy mindenki számára egyértelművé tegye ezirányú képességeit. Megjegyezte,hogy mindehhez hozzásegítette a klinika jelenlegi igazgatójának, Langer Róbert professzornak a maximális támogatása. Tudományos munkájában nagyon sok segítséget kapott Szende Béla professzortól és mindazon kollégáktól, akikkel közösen publikáltak, és akik sebészi pályafutásában segítették. A habilitációs munka elkészítéséhez nagyban hozzájárult az az egy év is, amikor a Hamburgi Egyetemen dolgozott és kutatott.

20110921-vese_transzplantacio-IMG_4190Dr. Toronyi Éva vallja, hogy a család és a munka egyformán szerves része az életnek. „Szerintem ahhoz, hogy valaki elégedett legyen akár az egyik, akár a másik területen, mindenképpen szüksége van mindkettőre. Ehhez olyan társ kell, aki ezt megérti, elfogadja és segít. Hálás vagyok azért, hogy a férjem és négy gyermekünk mindenben támogat. Egyik gyermekünk ötödik generációs orvosként hamarosan végez a Semmelweis Egyetemen. Szokták tőlem kérdezni, hogyan engedhetted orvosnak a gyermekedet? Az a válaszom, hogy ez egy nagyon szép hivatás, ami teljesen független attól, hogy momentán milyen a magyar egészségügy helyzete. Magamat hazudtolnám meg, ha bárkit erről a szép, értékes és magasztos hivatásról lebeszélnék” – fogalmazott.

Tóth-Szabó Szilvia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.